Data en touchpoints: enablers van creativiteit

Data beperken niet, data versterken.

[gastblog, door Cornelie Weller] De Cannes Lions, het internationale festival of creativity, is de graadmeter voor creativiteit in onze branche. Het winnen van een Cannes Lion is een bevestiging van creativiteit; er is immers door de grootste talenten van de industrie besloten dat jouw specifieke idee gewonnen heeft.

Dat creativiteit een driver is van de wijze waarop consumenten commerciële boodschappen tot zich nemen is zeker. Maar creativiteit is zeker niet de meest relevante term in het definiëren van succes van de boodschap van adverteerders naar consumenten.

Starcom is de Human Experience Company. Onze primaire drijfveer is om een authentieke connectie te maken vanuit een merk naar een consument, door het creëren van human experiences. Deze ervaringen moeten aansluiten bij de leefwereld van de consument, en binnen de huidige tijdsgeest.

Begrip voor leefwereld
Creativiteit speelt daarin een essentiële rol. Wat voor ons wellicht nog zwaarder weegt, is de rationale achter de creatieve invulling. Creativiteit kan naar mijn beleving alleen tot volle wasdom komen als er een oprecht begrip is voor de leefwereld van de persoon die we willen bereiken. Hierbij zijn de sociale patronen, het koopgedrag, de mediagebruik, interesses in onderwerpen, de ontvankelijkheid van boodschappen op specifieke plekken en meer van dit soort zaken essentieel voor de touchpoints en beleving van het creatieve concept.

Creativiteit heeft namelijk alleen effect als het op de juiste plek, op de juiste wijze aan de ontvanger gepresenteerd wordt. De drijfveer achter creativiteit moet zijn dat je oprecht begrip hebt van consumenten. Door digitalisering wordt dit steeds inzichtelijker.  Data brengen onze industrie vanuit dat perspectief veel goeds en in meerdere mate wordt het creatieve concept tegenwoordig gecreëerd uit écht begrip in plaats van onderbuikgevoel en aannames of herhaling van het verleden.

Alleen als je de ontvanger van je boodschap écht begrijpt, resoneert deze. Niet alleen de wijze waarop, maar ook de plaats wáár gecommuniceerd wordt, definieert hoe de ontvanger jouw boodschap ervaart.

Vanuit dit perspectief geloven wij, als bureau met een sterk creatieve heritage, heilig dat juist data onze creativiteit naar een nog hoger niveau kunnen tillen. Data beperken niet, data versterken human understanding. Daarnaast zijn data essentieel voor het maken van creatieve connected human experiences.

Cornelie Weller is Chief Media & Integration, Publicis One Netherlands

In de aanloop naar Cannes Lions plaatsen we dagelijks artikelen over dit festival en zijn bezoekers. Alle artikelen lees je terug in ons .

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie