De meest gebruikte apps?

Op je homescreen is het waarschijnlijk een van de weinige apps van Nederlandse bodem: de nieuwsapp. Om een beter beeld te krijgen van het gebruik van nieuwsapps heeft de NOS eind 2013 onderzoek gedaan onder ruim 1000 smartphone-gebruikers van 15 jaar en ouder. In dit blog vind je onze belangrijkste bevindingen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Mensen gebruiken meerdere nieuws-apps

 


Op de vraag: “Wat voor apps gebruik je?” geven ondervraagden aan dat ze het meest gebruik maken van nieuwsapps: vaker nog dan van What’s app en bijvoorbeeld weer-apps. Maar liefst 82% heeft minimaal één nieuwsapp, de meesten hebben er twee tot vijf. Blijkbaar gebruiken mensen voor nieuws meerdere bronnen. De NOS heeft twee grote nieuwsapps: de NOS-app en de NOS Teletekst-app. De NOS-app is met een gemiddelde leeftijd van 39,5 jaar ‘de jongste’ van de twee. Uit ons onderzoek blijkt ook dat een aanzienlijk deel van de ondervraagden deze apps naast elkaar gebruikt. Handig om te weten.

 

Snel feiten op een rij

Het antwoord op de vraag “Wat verwacht je van een nieuwsapp?” is niet heel opmerkelijk: mensen willen altijd en overal snel een feitelijk overzicht van het laatste nieuws. Respondenten vinden de NOS-app overzichtelijk, actueel en betrouwbaar. Als minpunt noemen sommigen dat de snelheid van laden beter kan.

 

Wel een nieuws-app, geen krant?

Ruim 65% van de onderzochte nieuwsapp-gebruikers leest geen kranten. Dit is hoger dan het landelijk gemiddelde. Uit de Nationale Printmonitor 2012-2013 blijkt dat ruim 40% van de Nederlanders van 13 jaar en ouder geen krant leest.

 

NOS-appers gebruiken Twitter voor nieuws

Sociale media worden steeds . Uit onze rondvraag blijkt dat  35% van de NOS-app-gebruikers nieuws zoekt op Twitter, 25% op Facebook en 10% op Google+.

 

En nu?

Als gevolg van de inzichten uit het onderzoek hebben we geïnvesteerd in de snelheid van de NOS-app. Omdat we nu weten dat er veel overlap zit tussen gebruikers van de NOS-app en NOS Teletekst-app zijn we voorzichtig met onderlinge verwijzingen. Het is goed om te weten dat we met onze nieuws-apps gemiddeld een jonger deel van het publiek bereiken dan met de NOS Journaals op tv. De NOS-app zal in stappen verder groeien.

 

Olympische Spelen

Op dit moment barst het van het Olympisch nieuws. De Nederlandse schaatsploeg is enorm succesvol, dit zien we aan kijkcijfers, de cijfers van de site en ook aan de cijfers van de NOS-app. De NOS-app zal tijdens grote evenementen zo goed mogelijk meebewegen. Je vindt er altijd het belangrijkste nieuws en alle beschikbare livestreams. Zo kies je zelf wat je kijkt.  Een aparte app rond een specifiek evenement hebben we nu nog niet maar zit wel in de planning. Het aantal functies dat je in één nieuwsapp kunt bieden is namelijk eindig.

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie