Frikandellenlul

Het idee en de executie van het online filmpje van Febo zijn nog meliger dan de kalfskroketten.

Zodra ik dat lelijke logo zie krijg ik een glimlach. Automatisch glijdt m’n hand in m’n jaszak op zoek naar muntstukken om zo’n luikje te mogen openklappen. Voor een grijpstuiver ben ik terug in m’n studententijd en bij het ritueel dat we hadden als we na het bier hijsen in de Leidsestraat een vette bek gingen halen.

Voordat we onze door drank verdoofde smaakpapillen trakteerden op zetmeel en vet wachtten we tot er een man met een bril binnenliep. Bij voorkeur op één met dikke jampotglazen. Dan wierp je soepel wat muntgeld in het gleufje, trok het luikje open, pakte de lauwe bami-schijf, griste vliegensvlug de bril van z’n neus, legde die op de plek van de snack en sloot voldaan het luikje.

Omdat de goed geoefende handeling totaal onverwacht was, reageerde het slachtoffer nooit op het weggrissen van de bril. Pas als het luikje dicht  was, drong tot hem door wat hem overkomen was. Dan twijfelde hij even tussen jou op je bek slaan of zijn bril redden. De bril won altijd. Scheldend stopt hij uiteindelijk munten in de automaat. Tegen de tijd dat hij zijn beslagen bril weer ophad stond je huilend van het lachen al in de Kerkstraat.

Moddervet cliché
Net zag ik een online filmpje van diezelfde snackbar. Het idee: een voetbalclub kan zo’n snackwand winnen voor de kantine. De opdracht: laat in een zelf geknutseld filmpje zien hoe blij het elftal daarvan wordt en wie weet staat er in jullie kantine straks een muur van luikjes.

Voor deze actie is de directeur himself ingezet (het is inderdaad een wat dikke man). Er is geen Gerard Depardieu aan hem verloren gegaan. Het gebrek aan acteertalent wordt gecompenseerd, nee overschreeuwd, door hem volledig voor frikandellenlul te zetten.

In korte broek staat hij met dikke klok en dito kuiten naast een Febo-wand. Het idee en de executie zijn nog meliger dan z’n kalfskroketten. De manier waarop je kan winnen is een moddervet cliché.

De man had tegen zichzelf beschermd moeten worden; die wordt niet meer serieus genomen. In iedere geval niet door zijn eigen bureau. Toch komt mijn glimlach weer terug, want deze lolbroekerij wordt genadeloos afgestraft: het aantal inzendingen is verwaarloosbaar.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie