Hoe 'evil' zijn domotica?

Google legt 3,2 miljard dollar neer voor 'domotica specialist' Nest Labs. Daarmee krijgt het zoekbedrijf ook inzicht in het gedrag van consumenten thuis. Moeten we ons zorgen maken?

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Nest Labs zit in Palo Alto, thuisbasis van onder meer Hewlett Packard, Mashable en Xerox. Het is pas drie jaar geleden opgericht door voormalig Apple-medewerkers Tony Fadell en Matt Rogers. Fadell stond mede aan de wieg van de iPod en rapporteerde destijds aan Steve Jobs. Nest Labs is in sneltreinvaart trendsetter geworden in thermostaten en rookmelders die werken met sensoren, wifi en zelflerende software. Deze slimme apparaten horen tot de categorie domotica, ofwel huisautomatisering,een tak van sport waarmee een betere kwaliteit van wonen en leven wordt nagestreefd.

Evil?
De laatste anderhalf jaar iis er veel discussie over de mate waarin bedrijven als Google en Facebook ons privéleven kunnen controleren en beïnvloeden. Een bekend filmpje van uit 2010 over Google portretteert het bedrijf als Darth Vader, precies wat Google niet wil zijn: evil. Politiek activist Eli Pariser hield in datzelfde jaar een indrukwekkende TED-talk over “”, waarbij hij liet zien hoe – toen al – vele sensoren in onze omgeving registreren wat we doen. Van Google’s CEO Eric Schmidt zijn bekend die er geen misverstand over laten bestaan dat Google zoveel mogelijk van zoveel mogelijk mensen wil weten.

Is dit allemaal erg of niet? Critici verschillen van mening, de consument lijkt het allemaal weinig te kunnen schelen. Terug naar Nest Labs: dit jonge bedrijf maakt thermostaten beter omdat ze leren van de gebruiker welke temperatuur die het liefst heeft in huis. Het rookalarm van Nest Labs is slimmer dan de exemplaren die we vooral kennen van het harde piepen als de batterij op is. De versie van Nest Labs geeft kleursignalen (waarom heeft Philips dit niet bedacht?) en reageert op armsignalen – je hoeft dus niet een stoel te pakken om het apparaat uit te zetten, handig!

Big domotica
Klinkt goed: apparaten die ons leven op een prettige manier helpen en veiliger maken. Grote kans dat de technologie van Nest Labs via Google’s Android binnenkort met een app kan worden gestuurd, via de mobiele telefoon of vanuit het . En uiteraard via Google Glass, zodra deze op de markt komt. De groei- en innovatiedrift van Google kent vooralsnog geen grenzen. Via Nest Labs weet Google straks ook wanneer er iemand bij ons thuis beweegt. Hiermee zet Google, na de overname van Motorola, een volgende grote stap in hardware. Zolang het zich weet te beheersen in het gebruik van data, kunnen we deze stap alleen maar verwelkomen.

En natuurlijk ben ik erg benieuwd wat ditkan betekenen in de wereld van de marketeers. Op welke manier gaan Google’s zoekresultaten en advertising mogelijkheden gekoppeld worden ons ‘domestic’ gedrag. Want het zal ongetwijfeld niet blijven bij alleen de thermostaat en rookmelder van Nest. Hier zit een creatief productieteam dat als missie heeft om veel meer relevante electronica te ontwikkelen waarmee relaties gelegd kunnen worden met het online gedrag van mensen. En welk rol gaat Google Glass hierin spelen?

De basis voor Google is altijd dat de consument eerst de relevantie van een aanbod moet ervaren, dat deze vervolgens niet meer zonder kan, waarna het voor Google tijd is om dit aanbod commercieel uit te rollen. Het belooft een jaar te worden met veel technologische vernieuwingen en verrassende combinaties. Waarbij ook wij de marketeer uitgedaagd worden om na te denken over toepassingen.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie