Mastering Digital: Hello World

Ontwerper Jouke Zult volgt het nieuwe masterprogramma Digital Design en blogt over zijn ervaringen.

Door: Jouke Zult     Foto: Rutger Prins

Als je een nieuwe programmeertaal leert, is het op het scherm toveren van de woorden 'Hello World' vaak de eerste oefening die je voorgeschoteld krijgt. Mooie symboliek, toch? Ook ik ben deze wereld nu verder aan het ontdekken. Bij de Master Digital Design wordt veel waarde gehecht aan kennis van code, zodat je weet wat mogelijk is. Of zoals een van onze docenten het formuleerde: 'Als je muziek wilt maken, is het toch wel verdomde handig als je ook noten kunt lezen.’

Ziel en zaligheid
Ik zal je niet vervelen met de discussie of ontwerpers moeten kunnen programmeren. Daar is al genoeg over geschreven en ik geloof dat dat je als creatieveling er altijd een voorsprong mee opbouwt. Bovendien bestaat er bijna geen web gerelateerde designfunctie meer waar kennis van de basics geen must is. Om als alfa-opgeleide ontwerper ook daadwerkelijk mijn ziel en zaligheid te kunnen steken in iets dat verdacht veel wegheeft van wiskunde, heb je toch meer nodig dan rationele argumenten en een dosis nieuwsgierigheid.

Reverse engineering
Als designer ben ik nu eenmaal gewend aan de directe bevrediging van het visuele en de vrijheid van het conceptuele. Dan lijken de stenen waar je luchtkasteel uiteindelijk mee wordt gebouwd soms eerder de vliegwaardigheid te beperken dan te bevorderen.

Maar wat nou als je het omdraait? Zonder stenen geen kasteel, toch? En wat is ook weer het klassieke speelgoed der creativiteit? Juist. Dus de enige manier om te begrijpen hoe tof die stenen, of code, eigenlijk is, is door ermee te spelen (en te falen). Laat dat nu net een van de dingen zijn waar ik bij de master uitgebreid de gelegenheid toe krijg.

Kraak de code
Soms duurt het dan even voordat je de spelregels van het programmeren begrijpt. Of we nu modulaire installaties schetsen met Arduino, apps prototypen met beacons, of een VR-experience ontwikkelen in Unity: als je écht iets nieuws wilt maken, zul je ook de bouwtekening uit moeten denken. Gelukkig lopen er naast visual, product en UX designers ook de nodige developers en engineers rond in onze studio die mij daarmee op weg kunnen helpen.

Symfonie
Wordt code ‘my new favorite thing’? Waarschijnlijk niet. Wat het mij wél geeft, is een scherpere visie op digital development en een diepere waardering voor het werk van de mensen om mij heen. Want als je daar een klein stukje van begrijpt, kun je elkaar een heel eind verder helpen. En daar wordt de symfonie die we samen spelen alleen maar beter van. Hello World!

Als een van 24 designers maakt Jouke Zult deel uit van het eerste jaar van het nieuwe masterprogramma Digital Design aan de Hogeschool van Amsterdam. Als inside reporter blogt hij maandelijks over zijn ervaringen.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie