Media

Mediabedrijf Facebook introduceert verdienmodel voor video

Remco Vroom, blogger | 18 januari 2017, 9:26

Mediabedrijf Facebook introduceert advertising model voor video.

'Facebook wordt nu echt een mediabedrijf'

Al jaren zegt Mark Zuckerberg dat Facebook een techbedrijf is en geen mediabedrijf, maar daar lijkt nu verandering in te komen. In december stelde Zuckerberg tijdens een interview over &;fake news&; aan The Guardian: &;Facebook is een nieuw soort platform. Het is geen traditioneel techbedrijf, geen traditioneel mediabedrijf. Wij bouwen technologie en wij voelen ons verantwoordelijk voor hoe het wordt gebruikt.&;

Nieuw van Facebook

We zien nu de eerste tekenen van hoe hij invulling aan deze stelling geeft. Vorige week huurde Facebook voormalige NBC-presentator Campell Brown in als Hoofd News Partnerships. Daarnaast gaat Facebook . En woensdag kondigde Facebook "The Journalism Project" aan. Vanuit dit initiatief ontwikkelt het bedrijf diensten en trainingen rondom nieuws voor zowel journalisten en het gewone publiek.

Facebook wordt een legitieme inkomstenbron voor partners

Toen Facebook in 2014 de eerste native videospeler introduceerde, kon je daar als gebruiker geen geld aan verdienen. Hierdoor bleef de meerderheid van de producenten (vloggers, onafhankelijke filmmakers, muziekanten en grote bedrijven) video&;s op platformen als YouTube plaatsen.

Recentelijk kwam naar buiten dat Facebook een exclusieve groep partners betaalt ;s op Facebook te streamen. Deze partners kunnen nu ook geld verdienen via een revenue-share-model. Dat betekent dat zij, net als op YouTube, directe reclame inkomsten krijgen door commerciële boodschappen te laten plaatsen voor of tijdens hun video&;s.  Dankzij dit verdienmodel kunnen YouTubers, vloggers en andere videoproducenten zich eindelijk concentreren op het ontwikkelen van platform specifieke content en programmaformats voor Facebook.

Een uitgelezen kans voor Facebook

Het is nu de vraag wat de impact zal zijn op de markt en of er een verschuiving zal plaatsvinden van YouTube-video naar Facebook-video. Er is een grote groep bekende YouTubers die zich bedrogen voelt door de enorme daling in views op het platform. Zij voelen zich daarnaast niet serieus genomen, omdat communicatie met Google vrijwel onmogelijk is. Een kans voor Facebook.

Het verschil tussen YouTube- en Facebookvideo.

YouTube is primair gemaakt om video&;s te hosten, Facebookvideo is daarentegen gebouwd voor een bestaand sociaal netwerk. Terwijl YouTube zich richt op het bekijken van video&;s doormiddel van kanaal specifieke abonnementen, verschijnt Facebook video in een feed, wat betekent dat je de video&;s automatisch tegen komt in plaats van dat je actief op zoek moet gaan.

Met de komst van het revenue-share-model begint Facebookvideo een volwaardig commercieel distributieplatform te worden. Facebook is naar verluidt vanaf 2015 al aan het testen met pre- en mid-roll-advertenties. Mid-rolls zijn in feite korte commercials die een video tijdens het kijken onderbreken. YouTube biedt deze vorm, waar ik zelf als kijker absoluut geen fan van ben, ook aan adverteerders. Het verschil is echter dat YouTube vereist dat video&;s langer dan 10 minuten zijn, terwijl de vereiste van Facebook 90 seconden is. Dat heeft te maken met dat Facebookvideo&;s vaak korter zijn dan video&;s op bijvoorbeeld YouTube.

Facebook neemt de leiding

Op dit moment is Facebook de aangewezen partij die de leiding neemt. Het platform is echt in staat om een nieuwe (mobile-first) vorm van videoreclame te pushen. Facebook heeft keer op keer bewezen dat het succesvol nieuwe adverteerdersmodellen commercieel succesvol kan maken.

Facebook wordt in mijn ogen meer en meer een echt mediabedrijf.

Credits: Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met .

 

 

Over de auteur

Remco Vroom, Managing Partner @ TABWORLD <digital> Agency
Remco Vroom
Remco Vroom is managing partner bij TABWORLD digital Agency en actief als spreker/columnist over digital marketing en innovatie. Hiervoor werkte hij bij bureaus als Young & Rubicam, TBWA\, Grey & Havas WW. Lees meer over Remco Vroom

Reacties op dit artikel (1)

Comment author avatar
Avatar

Jacques Peters

(20 januari 2017, 13:52)
Denk dat de redacties (oa landelijke- en lokale kranten) meer met video moeten gaan werken en uiteraard 'naar buiten moeten' voor je nieuws. Vergeet je adverteerder niet..!!
Omdat Facebook het al doet hoef je het geen enkele adverteerder meer uit te leggen.

Zie ook blog van Koop Brandsma:
http://www.adformatie.nl/blog/onbeperkt-mobiel-internet-de-contentrevolutie-gaat-nu-pas-echt-beginnen?utm_source=NB_ADF_weekeditie&utm_medium=email&utm_term=&utm_content=&utm_campaign=20-01-2017&mt=NFtkMxDm+wfmJdDZ3rZNgw&vk=8WuFPhstqnZTjjydRP2vWA&pub=1002

Gerelateerde items Adverteren Op Facebook

Meer in channel Media

Meer in channel MobileMarketing.nl

Blijf op de hoogte

Van onze partners

Whitepapers

Populaire blogs