Merk & Strategie

Merken die verdwijnen (8): Lodewijk van der Peet over Marktplaats

Richard Otto, blogger | 31 maart 2017, 10:46

Wat wordt overbodig, welk merk is rijp voor een overname en wie kan het simpelweg niet meer bijbenen?

 auteurs Richard Otto en Robbert van Loon blikken ditmaal vooruit. Branchegenoten geven hun visie op merken waarvan zij verwachten dat deze verdwijnen.

In deze aflevering: Lodewijk van der Peet over Marktplaats.  

Adverteerder belangrijker dan gebruiker
Van der Peet: 'Het verdienmodel van Marktplaats is achterhaald: ze verkopen ‘millimeters’ waarmee ze de gebruikers niet bedienen maar irriteren. De adverteerder is belangrijker dan de gebruiker voor Marktplaats en daarom noem ik het achterhaald.. Zoek maar eens een wasmachine, je moet eerst langs 23 (!) advertenties van professionele aanbieders scrollen voordat je uitkomt waar je wilt zijn. Daar zitten ook advertenties voor vakantiehuisjes en fitnessapparatuur tussen.

Vaak ontdek je pas na het klikken dat je nog steeds niet bij een particulier ben uitgekomen maar toch bij een professional die zich zo vermomd heeft. Dat Marktplaats dat tolereert bewijst dat de gebruiker niet centraal staat. Mega irritant. En dan ineens een home-page-take-over van De Postcodeloterij. Mega-mega-mega irritant. Daar komt bij dat de lay-out spuuglelijk is.

Concurrenten
Het aantal concurrenten groeit explosief, van de Amsterdam-Yard-Sale-achtigen, specialisten in bijvoorbeeld kinderkleding en speelgoed, tot een hele grote bedreiging: Letgo, die krijgen allemaal meer sympathie, zorgen beter voor de gebruikers en zien er veel beter uit.

Ik heb het idee dat ze het Koningsdag-gevoel (we gooien het nog niet weg maar proberen het eerst voor een habbekrats te verkopen) snel kwijtraken aan de nieuwe concurrent Letgo. Het segment daarboven met waardevol spul zijn ze al kwijtgeraakt aan Catawiki.

Positionering
Dat Marktplaats zich nu als de beste autosite positioneert, voelt aan als een ongelukkige poging er nog iets van te maken, specialisten als Autoscout 24 en AutoTrack zijn daar toch echt veel beter in?

8 miljoen gebruikers staat er op de lelijke Abri’s in de stad. Een wanhoopspoging om marktleiderschap te claimen vermoed ik. Als ze niet drastisch het roer omgooien raken ze die positie snel kwijt om daarna te verdwijnen.'  

Lodewijk van der Peet is managing director van BeyenMeyer.

 

Lees ook:


 

 

Over de auteur

Reacties op dit artikel (12)

Comment author avatar
Avatar

Daan Huisman

(31 maart 2017, 15:15)
so true
Avatar

Edwin Wagenaar

(3 april 2017, 8:34)
Hopelijk leest de marcom afdeling van Marktplaats ook jouw oprechte analyse en nemen zij dit serieus. Voordat zij Hyves achterna gaan..
Avatar

Paula

(3 april 2017, 10:14)
Halleluja!

100 % mee eens... Wat een ballentent is het geworden dat heel Marktplaats. Tijd voor het roer om!
Avatar

Patrick S

(3 april 2017, 11:02)
Ik ben het helemaal eens.
Zelf vind ik het ook irritant om eerst de professionals eruit te filteren om bij hetgeen te komen wat ik wil.

Marktplaats als autosite is inderdaad niet werkzaam. Iedereen kan alles bij een auto zetten wat niet waar is. Er is helemaal geen controle daarop.
Avatar

Toine v/d Heijden

(3 april 2017, 12:48)
http://www.teksttuig.nl
De look, feel en functionaliteit van eBay is dramatisch veel beter dan die van Markplaats. Het moet toch mogelijk zijn om in Nederland een migratie-bruggetje te bouwen? Gewoon een jaar lang alle particuliere Marktpaats-advertenties automatisch doorplaatsen op eBay.nl.

Of wil Marktplaats perse het buitenbeentje bij eBay zijn door lage kosten te combineren met opgestuwde reclame-inkomsten? Dat gaat wel ten koste van het gebruiksgemak.
Avatar

pauline prior

(4 april 2017, 7:27)
Ja klopt maar ook er wordt heel wat afgelogen op Marktplaats. Het is niet altijd What you see is what you get
Avatar

Insider

(6 april 2017, 15:59)
@Toine: goede observatie! De reden dat Marktplaats geen gebruik maakt van de eBay techniek is pure interne politiek. Marktplaats was een overname, er zit een directie die niet verantwoordelijk is voor de eigen Productontwikkeling, die haar baantje zou verliezen als ze gewoon de Nederlandstalige eBay site zouden worden.
Avatar

Diederick

(14 april 2017, 1:04)
Wel eens autoscout gebruikt? Advertenties blijven daar staan tot in lengte van dagen. Geen plaatsingsdatum. Marktplaats biedt de mogelijkheid tot kiezen tussen bedrijven en particuliere aanbieders. Sloep verkocht via marktplaats. Auto's verkocht, via marktplaats. Speurders, autoscout: 0 reacties. Facebookgroepen: "wat is laatste prijs". Toch maar 25 euro via marktplaats en hoppa: reacties, telefoontjes en goed verkocht. Ieder merk verdwijnt maar marktplaats is nog steeds de no1 handelsplaats. En ze verbeteren nog steeds, de berichten bv. Nee, ik ben nog niets beters tegengekomen eigenlijk.
Avatar

Loan urgent

(6 juli 2017, 18:50)
if you have debts to pay or you need money to pay your bills and costs, you can get a real loan from consumer loan firm today, if you are poor and you need financial assistance you can contact us on email consumerloanfirm@gmail.com and we will help you. we give out loans at very cheap rate and without any delay. This company is registered with the FBI,EFCC, and we are among the first 5 real lenders of the world. contact us now if you need a loan, consumerloanfirm@gmail.com
Avatar

Anonymous

(19 juli 2017, 0:40)
Do you need an urgent loan to solve your financial needs? We offerloans ranging from 5,000.00 to 950,000,000.00. Max, we are reliable,powerful, fast and dynamic, with no credit check and offers a 100%guarantee foreign loans during the period of this. We also issued a loan in Euros,Thai Baht, Sterling and Dollar exchange rate is 3%of all loans if you are interested get back to us through. wellingtonbanks11@gmail.com With the following information: Your Name: Country: City:Address: Amount Needed: Duration: Age: Sex: Occupation: Phone No:Thanks Mr, Wellington.
Avatar

Anonymous

(11 februari 2018, 16:08)
Kun je bronnen vermelden met betrekking tot deze beweringen over Marktplaats of is dit gewoon je persoonlijke mening? Ik ben namelijk stad en land aan het afzoeken om te zien of ik artikelen kan vinden die hetzelfde vertellen, maar eigenlijk vertellen heel veel artikelen dat het heel goed gaat met Marktplaats. Ben zo benieuwd wat de massa nu echt vindt...
Avatar

Remco

(11 februari 2018, 16:09)
Kun je bronnen vermelden met betrekking tot deze beweringen over Marktplaats of is dit gewoon je persoonlijke mening? Ik ben namelijk stad en land aan het afzoeken om te zien of ik artikelen kan vinden die hetzelfde vertellen, maar eigenlijk vertellen heel veel artikelen dat het heel goed gaat met Marktplaats. Ben zo benieuwd wat de massa nu echt vindt...

Gerelateerde items Lodewijk Van Der Peet Robbert van Loon Richard Otto

Meer in channel Merk & Strategie

Blijf op de hoogte

Van onze partners

Whitepapers

Populaire blogs