The Things Network: hard op weg naar wereldwijde IoT-dekking

Met hulp van Kickstarter bijna 300.000 euro opgehaald.

Zoals in 1996 aan het internet van vandaag de dag gewerkt werd, zo werkt The Things Network (TTN) momenteel aan het &;internet der dingen van de toekomst&;. Wienke Giezeman – WappZapp, en mentor van Rockstart – laat zich met compagnon Johan Stokking inspireren door LoRaWan. Leggen zij de basis voor 2036? Het enthousiasme is er: hun Kickstarter-community bracht in een mum bijna driehonderdduizend euro bij elkaar.

 

TTN maakte dankbaar gebruik van Kickstarter. Wienke: “20 november vorig jaar was het zover. Dankzij 934 ‘backers’ haalden we 295.331 euro op. Het was een spannend proces voor ons. We zijn meer gericht op de verkondiging van een open en vrij Internet of Things-datanetwerk dan op de overtuiging om ons idee te verkopen.”

Voordat het project op Kickstarter verscheen, stond de teller al op 30.000 euro. Na plaatsing bereikten we 50% van het totaalbedrag in de eerste 24 uur. Na acht dagen zaten we op ons doel van 150.000 euro. Dat dat nog bijna zou verdubbelen had ik niet gedacht. Crowdsourcing werkt voor ons.”

 

Hoe omschrijf je The Things Network in een tweet?
“Onze missie om een ​​wereldomspannend, gecrowdsourced en open IoT-datanetwerk op te bouwen.”

 

Hoe helpt het bedrag van Kickstarter daarbij?
“Het is een welkome voorfinanciering voor TTN-producten. Met het bedrag gaan we de producten maken die op staan. Zo ontwikkelen we The Things Node, die we willen aanbieden voor zestig euro. Het is een doosje vol met sensoren, een lampje en een knop. The Node heeft een intuïtieve web-interface waarmee je het aansluit op het IoT en geschikt maakt voor allerlei plug-and-playfuncties.

 

Zit ‘m daarin het onderscheid van TTN? Dat je je puur richt op netwerkverbinding?
“Ja. We sluiten apparaten aan over grote afstand. We kunnen wel tien kilometer overbruggen, bij een bijzonder laag batterijverbruik. Dat biedt allerlei nieuwe mogelijkheden, vooral in steden. Zo kun je niet alleen bruggen, boten en auto’s met internet verbinden, maar ook boten, fietsen, vergaderruimtes en ondergrondse afvalcontainers. Van die laatste hebben we een project lopen: via TTN geven we de mate waarin containers gevuld zijn door aan de ophaaldienst. Die kan vuilniswagens efficiënter inzetten. Bovendien wordt zwerfvuil voorkomen doordat de containers altijd op tijd geleegd kunnen worden.”

 

Wat voor producten maak je nog meer?
“Een netwerk is mooi, maar je hebt een apparaat nodig om met het netwerk verbonden te zijn. Als modem fungeert The Things Uno, die we voor een prijs van rond de veertig euro aan willen bieden. is de nieuwste en draadloze versie van het ontwikkelbord, met een optie om een externe antenne aan te sluiten voor een maximaal bereik. The Things Gateway gaat naar schatting rond de tweehonderd euro kosten, is klein, en makkelijk te installeren. De Gateway is feitelijk het tussen ‘the things’ en het internet.”

 

Wat is de technologie achter TTN?
“Sensoren zoals in The Things Node meten van een ruimte de informatie die je wilt verzamelen. Via een LoRaWan-netwerk gaan de gegevens naar de gateway.”

 

LoRaWAN?
“Dat staat voor Long Range Wide-Area Network, een vinding van de . Het is een netwerk waarin gegevens met een lage bitsnelheid over een afstand van tien tot vijftien kilometer met elkaar connectie maken – zonder wifi, 2G, 3G of 4G. Tijdens mijn bezoek aan een hackerspace vorig jaar juni maakte ik voor het eerst kennis met LoRaWAN. Ik besloot toen direct om er iets mee te gaan doen.”

 

Deed niemand dat al?
“Jawel, KPN bijvoorbeeld. Zij zetten LoRaWAN als mobiel netwerk in, náást 2G, 3G of 4G. Ze doen dat bijvoorbeeld voor IoT-toepassingen zoals connected cars of straatverlichting die flexibel is en op afstand aan of uit kan worden gezet.”

 

Wat kun je vertellen over de pilot in Amsterdam?
“Het was onze vuurdoop. We hebben gewoon organisaties benaderd waarvan we dachten dat ze een nuttige bijdrage konden leveren. In de korte tijd die tot onze beschikking stond, sloten in totaal tien partijen aan, waaronder mediabedrijven, Havenbedrijf Amsterdam, start-ups, en een aantal corporates. Met hen hebben we LoRa-gateways opgezet zodat de complete stad nu gebruik kan maken van ons netwerk, net zoals twintig jaar geleden gestreefd werd naar grotere internetdekking. Inmiddels zijn we in gesprek met 75 steden over de hele wereld om het succes internationaal door te zetten.”

 

Hoeveel invloed heeft TTN op de telecomproviders?
“Weinig. We bestaan naast elkaar. Bij ons koop je de netwerkdienst en leg je het netwerk zelf aan. Wat wij bieden is een goede manier om ‘dingen’ aan internet te verbinden zonder dat je last hebt van de beperkingen van wifi, zoals een hoog energieverbruik of een verplicht 3G-abonnement.”

 

Hoe ziet het team achter The Things Network eruit?
“We hebben tien mensen in ons team. Johan is medeoprichter, hij is de techneut. Daarbuiten hebben we ‘the crowd’, de mensen die meewerken aan het netwerk en er gebruik van maken. Momenteel zijn dat er ongeveer honderd, in binnen- en buitenland. Zij werken aan een vergelijkbaar resultaat als in Amsterdam. Ook de Kickstarter-community beschouw ik als deel van ons team: elke van de circa duizend leden geeft immers aan in ons idee te geloven doordat ze een aandeel in ons hebben genomen.”



*) Dit is een artikel in de serie van de Accenture Innovation Awards dat ik in samenwerking met mijn collega Sayeh Moradi heb geschreven.

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie