Merk & Strategie

Verdwenen Merken: Een ufo in de uitverkoop

Robbert van Loon, blogger | 10 oktober 2017, 10:27

Wekelijks haken Robbert van Loon en Richard Otto in op de actualiteit aan de hand van een Verdwenen Merk. Deze week: het Evoluon

“Het Evoluon gaat in de uitverkoop. Vorige week werd bekend dat Philips heeft een vastgoedadviseur in de arm heeft genomen om de verkoop van de iconische Eindhovense koepel en de bijhorende grond te begeleiden. Het uithangbord van weleer moet nog steeds miljoenen opleveren”. 

Het iconisch gebouwde Evoluon was bij de opening een ‘uithangbord voor de technologische vooruitgang’ en ontpopte zich tot een populair museum over wetenschap en techniek. Het gebouw werd in 1966 ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Philips aan de stad Eindhoven geboden en promootte dan ook vooral technieken waarbij Philips betrokken was. Het feit dat bezoekers zelf mochten experimenteren met die producten en technieken maakte het Evoluon tot een populaire schoolreisbestemming.

Vanaf de jaren zeventig en tachtig kreeg het steeds meer te maken met concurrentie. Ook in andere steden werden techniekmusea geopend met het Amsterdamse NINT (en later NEMO) als belangrijkste uitdager. Toen ook bij gebouweigenaar Philips de crisis toesloeg, werd de geldkraan dichtgedraaid. De exploitatie en actualisering van de tentoonstellingen kostten teveel geld om het rendabel te krijgen, waarna het in 1989 haar publieksfunctie verloor. Tegenwoordig doet het pand enkel nog dienst voor private initiatieven en commerciële gelegenheden als concerten en TV-shows. We zijn benieuwd wat de nieuwe eigenaar van plan is met het futuristische, maar verouderde bolwerk.

Over de auteur

Bureau Basket
Robbert van Loon
Bureau Basket / Shopperactivaties voor Reclamebureaus Lees meer over Robbert van Loon

Reacties op dit artikel (4)

Comment author avatar
Avatar

Maarten Neeskens

(11 oktober 2017, 9:09)
Mijn vader werkte als timmerman in het Evoluon en als kind kwam ik er vaak en graag. Met name achter de schermen was het leuk met elektronica, projectoren en installaties. Mijn vader's 'atelier' (zo noemde hij zijn werkruimte) zat in de kelder. Af en toe bracht hij een afgedankt technisch snufje mee naar huis. Op deze manier kwam ik al vroeg in aanraking met techniek. De sluiting in 1989 luidde het vervroegde pensioen van mijn vader in. Sindsdien ben ik er nog 2 keer binnen geweest. Onze mooie herinneringen aan het Evoluon zijn van voor de sluiting en nog steeds springlevend. Ik hoop vurig dat het Evoluon een mooie bestemming krijgt die ook past bij Eindhoven. Ik mijn droom wordt het een prachtig hotel, vol met ambient technology voor een onvergetelijk verblijf.
Avatar

Martin de Munnik

(11 oktober 2017, 9:23)
http://www.neurensics.com
Apple Opent het Steve Jobs Center en Phillips sluit een icoon als het Evoluon. Ik neem aan dat Phillips meer presentaties, vergaderingen, maar toch in ieder geval meer productintroducties heeft dan Apple. Opknappen en doorpakken. Ik kom er graag voor naar Eindhoven.
Avatar

Perfect Loan Firm

(23 december 2017, 22:47)
TAKE A LOAN @ 2% INTEREST RATE with perfectloanlenderltd@gmail.com
Do you need a loan?
Do you need a loan to pay off your debt?
Do you have bad credit?
Do you need a loan construction or to invest?
Do u you need loan to start doing business?
if yes, PERFECT LOAN FIRM
are Granting you personal loan, Business loan, mortgage loan,
Construction loan, Debt loan, Student loan, Auto loan, e.t.c.
Loan at any currency are range from $5,000 ''min'' to $100,000.000 ''max'' @ 2% interest rate
If you are interested kindly send
response to: { perfectloanlenderltd@gmail.com }
*Full Name/Company Name:_________
*Address:_________
*Tell:_________
*loan amount:_________
*Loan duration:_________
*Country:_________
*Purpose of loan:_________
*Monthly Income:__________
*Occupation__________
*Next of kin :_________
*Email :_________
PERFECT LOAN FIRM: perfectloanlenderltd@gmail.com
Best Regard
PERFECT LOAN

Gerelateerde items Verdwenen Merken

Meer in channel Merk & Strategie

Blijf op de hoogte

Van onze partners

Whitepapers

Populaire blogs