Waarom het nieuwe logo van Juventus een stap voorwaarts is

Kom je aan de symbolen van voetbalfans, dan begeef je je op glad ijs.

De Italiaanse voetbalclub Juventus heeft een nieuw logo. En daar is best wel wat commotie over. 

Dat is ook logisch. Logo&;s zijn de spreekwoordelijke hoge bomen van het design, zoals Edo van Dijk van het onlangs stelde. En als het om voetbalclubs gaat dan heb je te maken met een achterban die nogal gehecht is aan alles wat met de club te maken heeft. Kom je aan hun symbolen, dan begeef je je op glad ijs.

Creativiteit

Commotie dus, maar ook creativiteit. Om de een of andere reden stimuleert een ongewenst logo de creativiteit in mensen.

Na de presentatie van het bijvoorbeeld werden in een mum van tijd varianten en parodieën op het logo gecreëerd als een milde vorm van kritiek op het verdwijnen van een leeuw uit het beeldmerk. En nu ook weer zijn social media, Twitter in het bijzonder, een fantastische bron van creatieve varianten op het -logo.

Echte commotie

In Nederland hebben we ook veel commotie meegemaakt rondom het . Dat was in 2014. Dat was échte commotie.

Ik was benieuwd. Hoe groot is die reuring nu eigenlijk bij Juventus? Supporters op de barricaden? Demonstraties? Een boycot van de club?

Lollige berichten

Het lijkt allemaal best mee te vallen, voor zover dat vanaf de bank en via het internet zichtbaar is. Niet te vergelijken met Ajax in 2014. Wat wel opvalt is dat Nederlandse en Vlaamse media elkaar napraten. Zie bijvoorbeeld de berichten van de  en , Voetbal International Ze hebben het vooral over de kritiek op het logo. En ze laten allemaal dezelfde voorbeelden zien van Twitterberichten. Lollige berichten, snel vermaak, maar .

Daar tegenover staan mooie inhoudelijke artikelen die ingaan op de redenen achter de nieuwe visuele identiteit. Lees eens het artikel op de site van . Of het artikel van Daniel Nyari op .

Grotere strategie

Het logo en de nieuwe stijl zijn onderdeel van een grotere strategie om Juventus voorop te laten lopen in de internationale markt voor voetbal. Het is een bewuste keuze om te breken met een stijl van clubwapens, een stijl van historie. Het is een stap voorwaarts de wereld in. Letterlijk.

Internationaal bedrijf 

De supporters van weleer zijn niet meer de belangrijkste stakeholders. De club ziet zichzelf als een internationaal bedrijf in een competitief landschap. Juventus wil een mondain merk bouwen, met waarden als doorzettingsvermogen, ambitie en &;Premium Italian&; en daarmee wil het nieuwe markten aanspreken en (voor Juventus) niet-traditionele doelgroepen. Het richt zich op een toekomst met nieuwe klanten, met nieuwe stakeholders, in China of Mexico of waar dan ook. 

 heeft een prachtige stijl ontworpen die breekt met vormconventies in de voetbalwereld. Maar ik begrijp de keuze voor deze visuele identiteit, gekoppeld aan deze strategie. In wat ik lees zie ik een krachtig bestuur dat dappere keuzes durft te maken. Of het zal slagen, dat weet je niet, maar zo werkt dat nu eenmaal met strategie. 
 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie