Zo staan de politieke partijen ervoor op social media

Actuele data rond de verkiezingscampagnes op social media verzameld, door De Beste Social Media.

Staat 15 maart 2017 al omcirkeld in je agenda? Dan gaan we weer naar de stembus voor de Tweede Kamer verkiezingen. De verkiezingscampagnes staan nog op een laag pitje, maar op sociale media is de strijd al losgebarsten.

In samenwerking met onderzoeksbureau  hebben we een paar cijfers over de politiek en social media op een rijtje gezet.   

Bijna alle politieke partijen zijn tegenwoordig actief op social media en social media zijn dan ook een belangrijk onderdeel van de verkiezingscampagne. De grootste partij is de VVD met in totaal 168.917 volgers op Facebook, Twitter en Instagram. Opvallend is dat de VVD met 2.701 volgers ook de grootste politieke partij is op Instagram. De Partij van de Dieren staat op de vierde plaats en dit is vooral te verklaren door het hoge aantal likes op Facebook. De partij heeft 61.790 likes en is daarmee de grootste politieke partij op Facebook, op de voet gevolgd door DENK met 57.190 likes.

 

 

Als we alleen kijken naar Twitter, is de top 3 hetzelfde.

   

 

De PVV is niet actief op social media, maar partijleider Geert Wilders wel. Hij is met 715.000 volgers de partijleider met de meeste volgers op Twitter. Als we deze volgers controleren met , blijkt dat 454.036 hiervan echte accounts zijn. Op nummer twee staat, niet heel verrassend, onze Minister President met 674.000 volgers.  Henk Krol heeft van alle partijleiders het minst aantal volgers op Twitter, namelijk 13.100.  

 

 

Het aantal volgers van onze politici op Facebook is niet zo groot. De meest gevolgde partijleiders op social media zijn hierdoor dezelfde als de meest gevolgde partijleiders op Twitter. Mark Rutte is niet alleen meest gevolgde op Twitter maar met 76.716 volgers ook de meest gevolgde partijleider op Facebook. De nummer twee meest gevolgde politicus op Facebook zal je misschien verbazen. Dit is namelijk Tunuhan Kuzu van DENK met 63.341 likes.

 

 

Waar praten de partijleiders dan precies over? Om dit te onderzoeken heeft Buzzcapture gekeken naar de onderwerpen die ook worden gebruikt door Kieskompas. De vluchtelingencrisis valt hier bijvoorbeeld onder het kopje immigratie. Europa blijkt het meest populaire onderwerp te zijn.  

 

Buzzcapture zocht ook uit welke politieke partijen het meest besproken zijn in 2016 tot nu toe. In totaal werden alle politieke partijen 6,2 miljoen keer besproken op social media. Over de VVD, PVV en de Partij van de Arbeid werden meer dan 1 miljoen berichten geplaatst.

 

 

Als we alleen kijken naar de berichten van nieuwsmedia op social media, verandert de top 5. De VVD is nog steeds de meest besproken partij, maar Groen Links heeft plaats gemaakt voor de SP.

 

 

De VVD is de meest besproken partij op social media en Mark Rutte is de meest besproken partijleider. In de top 5 meest besproken partijleiders zien we een nieuwkomer in het politieke speeldveld: Jan Roos van de nieuwe partij VNL.

 

 

Let op: dit artikel is gebaseerd op data van eind september 2016. De cijfers stijgen en dalen natuurlijk elke minuut. Binnenkort komen we met een update.  

 

Over De Beste Social Media.
In samenwerking met de Adfo Groep deelt oprichter Diederik Broekhuizen wekelijks een artikel dat eerder verscheen op De Beste Social Media. Het artikel van deze week werd geschreven door Dirkje Schobben.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie