In Memoriam Han Nieman: ‘Mister Vea is niet meer'

Een bekend reclameman is niet meer.

In zijn woonplaats Amsterdam is op 11 september oud-Vea directeur en reclameman Han Nieman overleden. Hij was 85.

Han Nieman stond bekend als ‘Mister VEA’, waar hij tussen 1989 en 1998 directeur was en samenwerkte met VEA-voorzitters als Albert Winninghoff, Walter van der Mee en Rob Benjamens. Nieman trad regelmatig op als woordvoerder voor de reclamebranche in tv-programma’s als Nova en Met het oog op morgen, onder andere over het veranderende medialandschap door de komst van de commerciële tv-zenders RTL Véronique en SBS.

Advertentie
advertisement

Uiteenlopende functies

Zijn zoon Rick zegt: ‘Mijn vader was er trots op reclameman te zijn geweest, en deel uit te hebben gemaakt van het vak gedurende drie roerige decennia. Hij kon goed vertellen over de lange, natte lunches bij Piet de Leeuw toen hij het Heineken-account deed, of over de reizen naar de VS toen hij ‘op’ Ford zat. Maar hij heeft vooral genoten van zijn tijd bij de Vea: het organiseren van de Effies, het eeuwige - vaak vrolijke - gebakkelei met de BVA, het samenwerken binnen het Genootschap voor Reclame, het vertegenwoordigen van het vak in politiek Den Haag.’

Internationale carrière

Han begon medio jaren zestig in de reclame bij het Smits op het Leidseplein en werkte vervolgens langdurig voor J. Walter Thompson. Eerst in Amsterdam en Londen, later als bureaudirecteur in Dubai en Maleisië.

Sinds zijn pensionering runde hij met zijn vrouw Ria ‘La Cuisine Ronde’ op de Oudezijds Voorburgwal, waar privédiners werden gegeven voor allerhande gezelschappen. Een keer per kwartaal schoof daar nog altijd een genootschap van oud-directeuren uit de branche aan voor een uitgebreide, uiteraard natte lunch.

Advertentie