Bureau uit Kiev voert campagne om straten met Russische ambassades een Oekraïense naam te geven

Maak van Scheveningseweg de Oekraïense Heldenstraat en van de Andries Bickerweg de Oekraïnelaan.

Het Oekraïense communicatie- en marketingbureau Be-it Agency uit Kiev is een mondiale campagne gestart om de straten waarin kantoren van de Russische overheid zijn gevestigd om te dopen met een Oekraïense naam.

Het bureau roept Nederlanders op voor deze Ukraine Street-campagne een petitie te ondertekenen om de Andries Bickerweg, waaraan de Russische ambassade is gevestigd, te wijzigen in de Oekraïnelaan en van de Scheveningseweg, waar het Russische consulaat zit, de Oekraïense Heldenstraat te maken.

Straten al hernoemd

In een aantal landen zijn al tot de oekrainese namen overgegaan In Albanië is de Russische ambassade nu gevestigd in de Vrije Oekraïnestraat, in Litouwen in Oekraïense Heldenstraat. Letland heeft de Onafhankelijke Oekraïnestraat en Noorwegen het Oekraïense plein.

Vorige plaatste Toronto, Canada, borden met "Vrij Oekraïne" aan de voorzijde van het Russische consulaat op St. Clair Avenue. Dit gedeelte wordt voortaan het Vrije Oekraïne-plein genoemd.

Inmiddels hebben ook inwoners van Athene, Washington en Lissabon gemeenten aangesproken om de straatnamen te hernoemen.

Petitie ondertekenen

De initiatiefnemers roepen Nederlanders op zich aan te sluiten bij de actie en een petitie te ondertekenen. Nederlanders kunnen zo hun steun betuigen aan het Oekraïense volk in de verdediging van hun onafhankelijkheid na de Russische invasie. 

‘De Russen zullen op die manier altijd en overal de naam Oekraïne letterlijk moeten lezen’, zegt Dmytro Kuleba, minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne. ‘ Daarmee herinneren we hen er dagelijks aan dat Oekraïne een soevereine staat is, die zal overwinnen en altijd zal blijven bestaan, hoe hard Rusland ook probeert ons bestaansrecht te ontkennen.’

Website

De campagnewebsite bevat links naar petities om de straten te hernoemen in de 54 steden in 35 landen waar zich Russische ambassades en consulaten over de hele wereld bevinden. De lijst zal verder worden uitgebreid naarmate de campagne vordert.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie