Het Aidsfonds onthult standbeeld dat realtime huilt voor elke aidsdode

Het beeld dat elke 40 seconden huilt, staat op het Beursplein in Amsterdam is bedacht door N=5.

Het doel van het Aidsfonds met de onthulling van het standbeeld op Wereld Aids Dag is de harde cijfers rondom aids emotioneel invoelbaar en tastbaar te maken. Het felroze beeld staat in een bassin met 32 miljoen tranen: de 32 miljoen dodelijke slachtoffers die aids sinds het begin van de epidemie heeft gemaakt. Nog altijd sterven er elk jaar wereldwijd 770.000 mensen aan aids.

Het idee is afkomstig van Stefan Leendertse en Carsten van Berkel, creatieven bij N=5: 'Steden staan vol met statische standbeelden. Die kennen we nu wel. Juist door de toevoeging van de onzichtbare techniek, een traan die realtime een statistiek symboliseert, krijgt het beeld van deze jonge vrouw de magie en impact die we zoeken.' Aids is nog altijd doodsoorzaak nummer één onder vrouwen jonger dan 50. Daarom hebben de makers gekozen voor een beeld van een jonge vrouw.
 

Advertentie
advertisement

Na de onthulling van het beeld start het Aidsfonds ook een online content campagne waarin mensen die een geliefde verloren aan aids de persoonlijke verhalen achter de tranen vertellen.

Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds: ‘We hebben wereldwijd veel bereikt, maar nog steeds hebben 14 miljoen mensen met hiv geen toegang tot levensreddende medicijnen. Jonge vrouwen en kinderen worden daarbij extra hard getroffen. Bij veel mensen in Nederland is dit onbekend. Het is essentieel om ons ervan bewust te zijn dat aids nog altijd, geheel onnodig, dodelijke slachtoffers maakt.'

Het beeld is tot en met 6 december te bezoeken op het Beursplein in Amsterdam.

Crying Statue Aidsfonds

Plaats als eerste een reactie

Advertentie