Premium

Amsterdam Museum start campagne voor Gouden Koets-expositie

De tentoonstelling moet een nationaal gesprek aanmoedigen over het controversiële rijtuig.

Gouden Koets-expositie en pop-up-campagne/mobiel onderzoekscentrum
Verve Agency - Iris Duvekot

Het Amsterdam Museum lanceert in samenwerking met verschillende bureaus en creatieven een campagne voor de tentoonstelling De Gouden Koets. Met de expositie over de koets wil het museum kennis delen en tegelijkertijd een nationaal gesprek aanmoedigen over het controversiële rijtuig.

Advertentie
advertisement

Hoofd communicatie & marketing van het Amsterdam Museum, Maurice Seleky, beschrijft hoe de tentoonstelling bezoekers een meerstemmig verhaal vertelt. ‘Veel mensen en hedendaagse makers komen in de tentoonstelling aan het woord en uiteenlopende perspectieven worden belicht. De tentoonstelling heeft als doel om mensen te laten nadenken over de Gouden Koets en de toekomst ervan.’

Dat is volgens Seleky de reden waarom het Amsterdam Museum kiest voor ‘een conversationele campagne, waarin het museum niet alleen zendt maar juist de interactie met het publiek opzoekt, die uit moet nodigen tot een gesprek’.  

Mobiele onderzoeksinstallatie Amsterdams Museum
Mobiele onderzoeksinstallatie Amsterdams Museum Beeld: Iris Duvekot

Landelijke pop-up-campagne

Het Amsterdam Museum wil voor de campagne alle twaalf provincies aandoen met een mobiele pop-up-onderzoeksinstallatie, die tegelijkertijd een mini-expo zou zijn. Dit concept is ontwikkeld in samenwerking met het social design bureau Afdeling Buitengewone Zaken. 

Publieks-associaties

Volgens het museum worden er tijdens de rondreis vijf interactieve modules gepresenteerd waarin het publiek uitgenodigd wordt om hun kennis over de Gouden Koets te testen, gevoelens over, herinneringen aan en associaties bij het rijtuig te delen om vervolgens een persoonlijke kijk op de toekomst van de koets te geven.

‘Dat kunnen ze bijvoorbeeld doen door video- en audioboodschappen op te nemen of vragen op te schrijven, die wij weer verzamelen’, stelt het museum. 

Een deel van de resultaten die voortkomen uit de expo worden gepresenteerd op de Gouden Koets-website en de tentoonstelling.

De Gouden Koets
De Gouden Koets Amsterdam Museum

Beeld: Exploded view-metafoor

Samen met Verve Agency, voorheen bekend als Vruchtvlees, is er een campagne-identiteit en outdoorcampagne ontwikkeld met als beelddrager een zogenoemd ‘exploded view van de Gouden Koets’. Dit omdat het museum een ‘krachtige beelddrager zocht voor de expositie om het ‘gelaagde, multidimensionale verhaal over te brengen’. 

Seleky verduidelijkt dat met de opmerking dat de tentoonstelling niet om slechts het object gaat maar juist over de vele verhalen die over de koets te vertellen zijn. Hij noemt de exploded view daarom een metafoor voor de reconstructie van de ontstaansgeschiedenis van de koets.

‘Afhankelijk vanuit welk perspectief je kijkt, kun je je dus voorstellen dat de verschillende onderdelen uit elkaar worden gehaald of juist worden geassembleerd tot een geheel.’

Exploded view Gouden Koets
Exploded view Gouden Koets

Campagnevideo's

De campagnetrailer die de tentoonstelling kracht bij moet zetten is ontwikkeld door regisseur Aram de Groot.  Daarnaast is er door Mals Media een serie van dertig Oneminute video’s ontwikkeld over verschillende betrokkenen, de hedendaagse makers, bij de tentoonstelling. Bekenden zoals fotograaf Erwin Olaf en kunstenaars AiRich en Brian Elstak maken hierin hun opwachting.

Trailer tentoonstelling

Trailer tentoonstelling De Gouden Koets

Uitrol

De campagnetrailer wordt uitgerold op op de social media-kanalen van het Amsterdam Museum evenals de Oneminutes, die één voor één worden verspreid. De tentoonstelling zelf is afgelopen juni geopend door Koning Willem Alexander.

Lees ook: Adobe brengt Keith Haring tot leven in global campagne

premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Plaats als eerste een reactie

Advertentie