‘Behandel SUV’s net als tabak en verbied reclame ervoor’ 

Het koekoeksjong onder de wagens. Slurpt te veel benzine, neemt te veel ruimte in beslag, heeft te veel uitstoot.

Een SUV
Omar Roque, splash

SUV's zijn groot, slurpen benzine en zijn de één na grootste veroorzaker van de toename van broeikasgassen sinds 2010. De grote wagens zijn een enorm probleem, aldus een rapport van de Britse New Weather Institute. De auto's moeten daarom eenzelfde behandeling krijgen als tabak. Ofwel: reclame voor SUV's moet worden verboden, zo is te lezen in het rapport van de denktank. 

De SUV’s zijn het koekoeksjong in een wagenpark. De auto's verbruiken veel meer benzine dan reguliere auto's en de 150.000 verkochte exemplaren, van meer dan 4,8 meter lang, zijn te groot voor een standaard parkeerplaats.

Advertentie
advertisement

Enorme groei

De grote Sport Utility Vehicules vormen meer dan 40% van de in het VK verkochte nieuwe auto's, terwijl volledig elektrische voertuigen minder dan 2% vertegenwoordigen. Wereldwijd zijn er meer dan 200 miljoen SUV's, een stijging van 35 miljoen in 2010, goed voor 60% van de toename van het wereldwijde wagenpark sinds 2010. 

In het rapport Upselling Smoke werd geconstateerd dat de wereldwijde trend van een snel toenemende verkoop van grotere en meer vervuilende SUV's de klimaatdoelen in gevaar bracht. Door de stijgende verkoop van de SUV’s is de daling van CO2-uitstoot van de gemiddelde Britse wagen in 2017 omgezet in een stijging. 

Smerigste deel

De New Weather Institute pleit daarom voor een reclameverbod in tabaksstijl voor auto's met een gemiddelde uitstoot van meer dan 160 g CO2 / km en voor auto's met een lengte van meer dan 4,8 meter. Dit zou het smerigste derde deel van de in het VK verkochte auto's dekken, zegt het rapport. 

Reacties:

Martin de Munnik
Laten we eerst eens die 24.000 schepen in de wereld en die 30.000 vliegtuigen meetellen, die structureel buien de berekeningen gehouden worden. "Want niet toe te wijzen aan een land".
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Martin de Munnik
buiten vanzelfsprekend
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie