Dier&Recht start bodemprocedure over poster ‘zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed’

Dier&Recht noemt het bizar dat het niet zou mogen benoemen dat er ernstig dierenleed zou zijn in de zuivelindustrie.

Beelden uit de campagne van Dier&Recht tegen de praktijken in de zuivelsector

Dier&Recht is een bodemprocedure gestart tegen een rechterlijke uitspraak over een campagne waarin op een van de posters stond: 'Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed. Kalfjes worden direct na de geboorte weggehaald bij de moeder'.

Volgens de organisatie van veehouders Agractie zou Dier&Recht onvoldoende bewijs hebben voor de uitspraak en daagde de organisatie voor de kortgedingrechter. Deze besloot de poster te verbieden.

Het Hof Amsterdam.bevestigde de uitspraak later toen Dier&Recht in beroep ging tegen het vonnis. Er was - onder meer uit juridische kringen - de nodige kritiek op deze uitspraak.

Inperking vrijheid van meningsuiting

Dier&Recht verwijderde de poster, maar vindt dat haar vrijheid van meningsuiting ten onterechte werd ingeperkt. Dinsdag startte de dierenrechtenorganisatie een bodemprocedure om het verbod opnieuw aan te vechten.

Directeur van Dier&Recht Frederieke Schouten noemt het bizar dat een dierenrechtenorganisatie niet zou mogen benoemen dat er ernstig dierenleed zou zijn.'

Schouten: 'De realiteit voor kalfjes uit de zuivelindustrie is mijlenver verwijderd van het onschuldige beeld dat consumenten hebben van zuivel. Pasgeboren kalfjes worden weggehaald bij hun moeder en staan wekenlang alleen in een box. Dat veroorzaakt tal van psychische en fysieke problemen: moederloze kalfjes zijn vaker ziek en lopen een groter risico om vroeg te sterven.' 

Het is volgens Schouten volstrekt vanzelfsprekend dat dit leed veroorzaakt.  

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie