Emirates promoot Dubai Expo via een wel hele bijzondere videoreclame

De commercial krijgt veel bewondering voor de uitvoering, maar kritiek op het niet-duurzame aspect.

Still uit de YouTube-video van Emirates

Vliegmaatschappij Emirates speelt zichzelf opnieuw slim in de kijker met een indrukwekkende videocommercial. Die is gemaakt om de Dubai Expo 2020 - ja, 2020 - te promoten, een beurs die momenteel plaatsvindt in de golfstaat. Emirates hoopt geïnteresseerden over te halen om nu of de volgende keer voor de luchtvaartmaatschappij te kiezen door zijn enorme Airbus A380-vliegtuig uit te lichten. Het vliegtuig is speciaal beschilderd in de stijl van de Dubai Expo 2020.

In de commercial vliegt de A380 langzaam (268 kilometer per uur) en laag over de stad Dubai. Onderweg lijkt de A380 rakelings langs een stewardess te vliegen, die op de punt van het hoogste gebouw ter wereld (828 meter) staat. Dat is handig geschoten, want in werkelijkheid was de afstand honderden meters.

Advertentie
advertisement

Behind the scenes

In een behind the scenes-video op Twitter laat de vliegmaatschappij overigens zien dat er daadwerkelijk een stuntvrouw op de top stond en dat er geen sprake was van een computeranimatie. 

In de zomer van 2020 kreeg Emirates al aandacht door dezelfde stuntvrouw bovenop het gebouw te filmen. Nu is er dus een A380 bijgehaald, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld.

Milieubelasting

Hoewel er veel bewondering is voor de uitvoering van de campagnestunt, rijst er ook kritiek. Emirates meldt zelf vol trots dat de A380 liefst elf rondjes om de immense toren gevlogen heeft om tot de juiste video-opname te komen.

Een deel van de kijkers vindt het kwalijk dat Emirates een leeg vliegtuig rondjes laat vliegen voor een commercial. Helemaal door een A380 te gebruiken, een vliegtuig dat met zijn vier motoren meer brandstof verbruikt en daarom CO2 uitstoot dan kleinere vliegtuigen. 

De luchtvaartindustrie had hoge verwachtingen van de A380, maar heeft die moeten bijstellen door de coronacrisis. De meeste A380's staan al twee jaar aan de grond wegens gebrek aan reizigers voor langeafstandsreizen. Airbus heeft de productie van de A380 gestaakt door de ingestorte vraag van luchtvaartmaatschappijen. Emirates heeft liefst 115 A380's, schrijft RTL Nieuws.

Advertentie