Premium

Gemeente Amsterdam biedt hulp aan overbelaste mantelzorgers

Gemeente Amsterdam laat zien wat mantelzorg is en dat je er steunt voor kunt krijgen.

Zo'n 17 procent van de mantelzorgers in Amsterdam is overbelast en daar moet de gemeente Amsterdam iets aan doen. Mantelzorgers ondersteunen zodat ze niet overbelast raken, is namelijk een taak van de gemeente en de stadsdelen. In 2016 kreeg slechts 8 procent van de mantelzorgers steun, blijkt uit het recent verschenen rapport Mantelzorg in Beeld van de Amsterdamse GGD.

Daarom begint de gemeente een communicatiecampagne. Op de website staat: 'Veel mantelzorgers weten niet dat de gemeente regelingen heeft om ze te ondersteunen. Aanleiding om in mei en juni extra aandacht te besteden aan mantelzorgers.'

Informeren over hulp

Volgens de GGD Amsterdam doen meer dan 57.000 Amsterdammers aan mantelzorg. Dat betekent dat zij zorgen voor iemand in hun omgeving die ziek is, een beperking heeft of ouder wordt. Deze mantelzorgers kunnen hulp krijgen van de gemeente, bijvoorbeeld een cursus, boodschappen hulp of logeeropvang voor de zieke als de mantelzorger op vakantie gaat.

Met de campagne wil de gemeente niet alleen informeren over de mogelijkheden tot ondersteuning, maar ook waardering uiten voor de mantelzorgers. Verder moet de actie laten meer Amsterdammers bewust maken van wat het begrip 'mantelzorg' betekent.

Mini-documentaire

De slogan van de campagne (bureau: Truman) is: ‘Als je mantelzorgt dan doe je iets bijzonders’. Het begint met een advertentie in onder andere Het Parool. Dat is een manifest ondertekend door de Wethouder Zorg en Welzijn.

De filmpjes en posters maken concreet welke activiteiten onder mantelzorg vallen. Bureau Truman en filmmaker Frans Bromet maakten korte films over Amsterdamse mantelzorgers.

premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Plaats als eerste een reactie

Advertentie