Premium

KLM moedigt kinderen aan hun moeder te videobellen voor Moederdag

Gezichts- en stemherkenningssoftware controleert of de bellers wel écht bellen met elkaar.

KLM

Voor KLM ontwikkelden Ed van Bennekom een Jasper Diks, beiden creative director bij DDB, een Moederdag-campagne, gericht op het samenbrengen van moeders en kinderen die niet in hetzelfde land wonen.

Advertentie

Contact

Van Bennekom: ‘Zo’n 22 procent van de mensen in Europa woont in een ander land dan hun moeder. We wilden een campagne waarbij het mechaniek ook het probleem oplost: dus kinderen in contact brengen met hun moeder.’

Er werd een speciale pagina gebouwd waar deelnemers zich kunnen aanmelden met Facebook, WhatsApp of hun e-mail. De techniek die hierachter schuilgaat is dezelfde waarmee Skypegesprekken worden gevoerd. Na aanmelding ontvangt de moeder een linkje. Hierop klikken is voldoende om een videogesprek te starten.

Stroef

Kennelijk houden ze er bij KLM rekening mee dat gesprekken tussen kinderen en hun moeders zo nu en dan stroef kunnen verlopen. Van Bennekom vertelt dat ze voor de zekerheid een aantal conversation starters hebben bedacht die in beeld verschijnen zodra de videocall van start gaat: ‘Denk aan onderwerpen als ‘wat is je favoriete bestemming’ en ‘wat heb je gedaan vandaag?” Je moet het een beetje luchtig houden.’

Om de deelname te stimuleren, is er een prijs te winnen. Degene die de meeste minuten met zijn of haar moeder via de videofoon doorbrengt, maakt kans op het winnen van vliegtickets naar het land van de moeder. De minuten van losse gesprekken tellen mee in het totaal.

Ben je er nog?

Volgens Van Bennekom moet slimme software voorkomen dat valsspelers simpelweg de lijn openzetten tot ze de meeste minuten verzamelen. ‘Om de paar seconden controleert face- en voice recognition of er nog wel iemand voor de camera zit en aan de lijn is. Wie te lang gemist wordt, krijgt een melding: ‘ben je er nog?’.’

De campagne is nog maar net online, maar begint nu al te lopen, zegt Van Bennekom. Er zijn al moeders en kinderen in zesenzestig landen met elkaar verbonden. Volgens hem sluit het naadloos aan bij de missie van KLM om klanten ervaringen te bieden die ze bijblijven. En het feit dat KLM mensen overal ter wereld bij elkaar brengt’. De dag voor Moederdag sluit de actie en wordt de winnaar van de tickets bekend gemaakt.

premium

Registreer en probeer 1 maand gratis

Om dit artikel te kunnen lezen heb je een Premium account nodig. Registreer nu en probeer de eerste maand gratis.

Probeer 1 maand gratis Abonneer direct

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie