Nationale Nederlanden brengt schilderij van Rembrandt tot leven

Met augmented reality stap je letterlijk in het bekende schilderij 'De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp'.

Hypotheekverstrekker Nationale Nederlanden en het Mauritshuis willen een jongere generatie kennis laten maken met Rembrandt. Zij ontwikkelen, in samenwerking met Capitola, een app waarmee je het kunstwerk De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van dichtbij kunt beleven. Door middel van augmented reality stapt de kijker in het beroemde schilderij.

De Anatomische Les van dr. Nicolaes Tulp behoort tot een de vaste collectie van het Mauritshuis. Het is een van de bekendste kunstwerken van Rembrandt en daarom bedacht het museum, in samenwerking met sponsor Nationale Nederlanden, een bijzondere actie ter ere van het Rembrandtjaar.

Advertentie
advertisement

Hop, in het schilderij

Met een app komt het schilderij tot leven. De camera scant de omgeving en verrijkt de fysieke wereld met virtuele beelden. Eerst zie je een witte poort, en als je daar doorheen loopt, dan stap je letterlijk het schilderij in. Door te klikken op bepaalde punten op je scherm, krijg je meer informatie via audiofragmenten.

Om het kunstwerk zo reëel mogelijk na te bootsen, zijn mensen gecast die op hoofdpersonen lijken. Met ouderwetse kostuums aan zijn van hun 3D-scans gemaakt door middel van 600 spiegelreflexcamera’s. Ook De Waag op de Amsterdamse Nieuwmarkt is met een 3D scanner vastgelegd. Dit is de oorspronkelijke locatie waar de anatomische les plaatsvond.

De app is vanaf vandaag te downloaden in de App Store en Google Play. 

Credits

Creatie: Cees Dingler, David Robustelli
Account: Renee McFadyen, Roosmarijn Rodenburg
Verantwoordelijk bij klant: Daniel Doornhein, Mirjam van Deursen, Ivo Hoekstra

Plaats als eerste een reactie

Advertentie