Premium

Een ode aan types met een droom die stug volharden bij het waarmaken ervan

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten naar hun inspiratie. Ditmaal Jan Wicher Emmens van Higuita.

Jan Wicher Emmens

Deze week was Jan Wicher Emmens, 'gevierd copywriter bij Higuita, voormalig Break-Out verslaggever en dagelijks liefkozend JW genoemd', curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde hij zijn inspiratie op de Facebook-pagina van Nils Adriaans (één bijdrage per dag).

Emmens over zijn week: 'Voor een rubriek met ‘random’ in de titel leek me een momentopname van mijn social media-feed een toepasselijke insteek. Die brengt me in een paar minuten van een fact check-thread over mogelijk omgekomen Russische generaals, naar een artikel over ‘spoiler-paranoia’ bij fans van entertainment, gevolgd door een aandoenlijke serie foto’s en interviews met voormalige Britse punkers. Om tot slot te eindigen bij iemand die ervoor uitkomt zich vergist te hebben in de dag van Dodenherdenking #loveyoudoden.

Maar zo’n momentopname is wel erg willekeurig, zelfs voor Random Pick Of The Day. Daarom liever een selectie van het soort mensen waar ik bewondering voor heb: types met een droom die stug volharden bij het waarmaken ervan. Dus bij deze: I salute you, mogelijkmaker van mooie en goede dingen voor de mensen. Dankjewel dat je met jouw werk mijn tijdlijn en wereld wat aangenamer maakt.'

Hier zijn 5 pic(k)s:

1. Julien Rademaker van Bisou Gallery - héél aanstekelijk

'Julien heeft een achtergrond als grafisch vormgever met een uitgesproken signatuur. Dat zie je terug in zijn galerie en de kunstenaars die hij vertegenwoordigt of wiens werk hij verkoopt. Sommigen kennen hem misschien nog van Gevonden Op Marktplaats, waar hij de pareltjes van dat platform voor je uitzocht. Julien is heel eigenzinnig, sociaal, integer en ondernemend. Maar pas op, als je langsgaat bij Bisou: zijn enthousiasme voor dat wat hij mooi vindt is héél aanstekelijk…'

Julien Rademaker, fotografie Dim Balsem
Julien Rademaker, fotografie Dim Balsem

2. Hidetaka Miyazaki, game designer - virtueel escapisme van de bovenste pixel

'Miyazaki was al een bekende en gewaardeerde game designer, maar vooral bij fanatieke gamers. Met zijn laatste spel Elden Ring (uitgekomen in februari voor alle spelcomputers en PC) lijkt hij ook een breder publiek te bereiken. Het is inmiddels meer dan 12 miljoen keer verkocht, wat een knappe prestatie is voor een rollenspel dat zo uitdagend is dat er woedefilmpjes van gemaakt worden. Het is een game die weigert de speler aan de hand te houden, zoals veel in het Westen ontwikkelde soortgelijke spellen wel doen.

De spelwereld is wonderschoon en onheilspellend tegelijk. Een plek waar je je als speler in het begin heel klein en kwetsbaar waant, maar gaandeweg steeds zelfverzekerder in rondloopt; op zoek naar een volgend puzzelstukje van het verhaal, monster om te verslaan of kekke nieuwe outfit die je power-fantasie voedt.

Miyazaki laat zien dat je vooral moet sturen op dat waar je zelf in gelooft als maker. Zodat je uiteindelijk je publiek iets geeft waarvan ze zelf niet wisten dat ze het wilden. Elden Ring is virtueel escapisme van de bovenste pixel.'

Still uit Elden Ring
Still uit Elden Ring

3. Tommy Orange - There There. Gaat dat lezen!

'Mijn Goodreads-profiel krijgt er ongeveer 20 boeken per jaar bij. Ik lees vooral romans en af en toe een stripboek. Fictie helpt me mezelf en de wereld om me heen wat beter te begrijpen. En natuurlijk houd ik als copywriter van taal. Ik vind lezen daarnaast een prettige manier om echt even ergens anders te zijn met mijn gedachten. Tijdens het kijken naar films en series of het spelen van videogames ben ik me altijd bewust van het feit dat ik dat doe. Wanneer ik lees kan ik volledig in het verhaal opgaan.

Dat gebeurde ook bij het debuut van Tommy Orange. There There beschrijft de levens van verschillende oorspronkelijke inwoners van Amerika. En maakt hun geworstel met identiteit in een verstedelijkte wereld invoelbaar. (Denk Singleton’s Boyz n the Hood X Robert Altman’s Short Cuts maar dan vanuit het perspectief van native Americans, jaja). Prachtige scènes, schrijnende situaties en een urgentie, woede en wijsheid die indruk op me maakten. Gaat dat lezen...'

Tommy Orange - There There
Tommy Orange - There There

4. Eva de Goeij - Ava helpt. 'Overal waar de democratie afkalft en autocratische leiders opstaan, komt het recht op abortus in de knel'

'In de Volkskrant deed Rebecca Gomperts (arts en oprichter Women on Waves) een uitspraak die me raakte: “Overal waar de democratie afkalft en autocratische leiders opstaan, komt het recht op abortus in de knel."

Misschien komt het omdat mijn moeder een sterke, stronteigenwijze vrouw was die gedurende haar politieke carrière mensen bij elkaar bracht in een door mannen gedomineerde werkomgeving, maar dit soort berichten maakt me moedeloos.

Gelukkig gebeuren er ook goede dingen zoals de lancering van Ava, een platform opgericht door Eva de Goeij van het Humanistisch Verbond, dat onderzoekt, lobbyt en onderwijst. Met als doel het verbinden van wensen en behoeftes van vrouwen aan sterker beleid en een betere behandeling in de medische wereld.

Toen ik dit ontdekte dacht ik gelijk: hier zouden merken met een bijpassende purpose een keer mee moeten praten. Niet omdat dit zo leuk staat in het jaarverslag, maar omdat het een kans is om samen goede campagnes en andere initiatieven te ontwikkelen die de polarisatie in onze samenleving tegengaan. Daar kan geen aandeelhouder tegen zijn, toch?'

Eva de Goeij, fotografie Willemieke Kars
Eva de Goeij, fotografie Willemieke Kars

5. Menno Becht - Skateboardschool Amsterdam #skateboardingisnotacrime

'Skateboarden, dat gaat over vrijheid, creativiteit, individualiteit, zelfexpressie en het ontdekken van je eigen grenzen. En doorzetten natuurlijk. Het is een subcultuur die veel vakgenoten heeft voortgebracht.

Wat ik bijzonder vind aan het werk van Menno met zijn Amsterdamse skateboardschool is dat hij een lesmethodiek heeft ontwikkeld waarin kinderen (maar ook 30+’ers) op een vrije, speelse manier leren skaten die wonderwel aansluit bij het haast anarchistische karakter van de skatecultuur. Het opbouwen van vertrouwen in eigen kunnen, lol maken en het bijbrengen dat het niet alleen om jezelf draait, maar ook leuk en belangrijk is om je skategenootjes te supporten; zo tof. #skateboardingisnotacrime'

Menno Becht
Menno Becht

Komende week is Carine van der Heijden, Global Head of Brand Booking.com, curator van #RPOTFAW.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie