Oekraïense journalisten gebruiken torrents om Russen de oorlog te laten zien

Russen die denken illegaal een nieuwe film of serie gedownload te hebben, kijken opeens naar uitlegvideo's van Oekraïense journalisten.

Afbeelding: Torrents Of Truth

Oekraïense journalisten gebruiken een speciale torrentwebsite om Russische inwoners ongevraagd te informeren over de oorlog tussen de twee landen. Russen die denken illegaal een nieuwe film of serie gedownload te hebben, kijken na het klikken op de afspeelknop naar een video waarin bekende Oekraïense journalisten verslag doen van wat Rusland een 'speciale militaire operatie' noemt. Het land laat haar inwoners alleen propaganda zien met militaire successen, waardoor een groot deel van de Russen een eenzijdig en incompleet beeld heeft van de door Rusland gestarte oorlog. Verslaggeving van Westerse media volgen is lastig en wie zich als Rus uitspreekt tegen de oorlog, riskeert een (gevangenis)straf.

En dus probeert een groep Oekraïense journalisten, verenigd in de organisatie Torrents of Truth, Russische inwoners te bereiken via een website waarop je illegaal films en andere media kunt downloaden. Daar is een groter markt voor, want onderzoek wijst uit dat 48 procent van de Russen elke dag gebruikmaakt van torrentwebsites. Dergelijke websites zijn erg moeilijk te blokkeren door de Russische overheid. 

Nederlands tintje

In de video's - die pas na het downloaden op de computer te herkennen zijn als Oekraïense journalistiek in plaats van een film of serie - praten Oekraïense journalisten over de Russische oorlog. Nietsvermoedende Russen die niet direct wegklikken, krijgen vervolgens video's te zien uit Oekraïense dorpen en steden die gebombardeerd en/of binnengevallen zijn. 

Torrents of Truth is een internationaal initiatief met een Nederlands tintje. Oprichter is Guillaume Roukhomovsky, een Fransman en creative director van 72andSunny. Dat is een Amerikaans/Nederlands creatief bureau dat getriggerd werd door Ruslands recente besluit om niet langer auteursrechten te betalen voor Westerse media. Roukhomovsky sloeg de handen ineen met Olga Kokoshko, managing partner van het Oekraïense marketingbureau Nebo. De twee bureaus zijn samen verantwoordelijk voor Torrents of Truth en werkt samen met Oekraïense journalisten.

De servers van Torrents of Truth staan in allerlei Europese landen, waaronder Nederland. Technische maatregelen maken het moeilijk om de torrentwebsite offline te halen. 

Zoveel mogelijk Russen bereiken

De organisatie achter Torrents of Truth heeft het doel om zoveel mogelijk Russische inwoners te bereiken. Een waarheid die gekleurd blijft, ditmaal door Oekraïense journalisten die berichten over hun eigen dorpen en steden. In gesprek met Mashable zegt Roukhomovsky dat het vinden van journalisten moeilijk is omdat ze opgepakt worden of niet durven, maar dat het toch gelukt is. De journalisten geven zichzelf bloot op de website van de organisatie, wat gevaarlijker is dan anonieme initiatieven. 

De anonieme leden van de hackersgroep Anonymous verzonnen in maart al een briljante actie om inwoners van Rusland te informeren over de oorlog. Ze spoorden mensen van over de hele wereld aan om recensies achter te laten bij Russische bedrijven en in die recensies te schrijven en foto's te delen van wat er in Oekraïne gebeurt. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie