Premium

Werkspot video amuseert wel, maar raakt geen emotionele snaar

Online Video Review #1. Kijkers en makers over online video ‘De mooiste klus van het jaar’.

In de serie Online Video Review beoordelen we video’s op waardering. Met de tool StickyInsights onderzoeken we hoe aantrekkelijk respondenten een online video vinden. Hiervoor leggen we de video nu voor aan twee groepen, ‘gewone kijkers’ en contentmakers.

Terwijl ze naar de video kijken, kunnen respondenten van seconde tot seconde aangeven (met een score van 10 tot 100)  wat ze van de video vinden. Aanvullend worden door het stellen van gerichte vragen inzichten verkregen over de motivatie van de score.

De video

'De mooiste klus van het jaar’ is een mooi gedraaide, snel gemonteerde video waarin twee klussers worden verrast met een dag vol ervaringen. In het ongeveer drie minuten durende filmpje maken de mannen een rit met een Ferrari, varen ze in de speedboot van Herman den Blijker over de Rotterdame wateren en nemen ze hun intrek in een luxe hotel in het gezelschap van een blonde mevrouw. Ook DJ Dano - de held van een van de klussers – komt binnen, en gooit er flink wat muziek tegenaan. Het was een mooie dag. Dankjewel Werkspot.

Grafiek van onderzoek met curve makers en kijkers

Hoe reageren kijkers en makers?

Opvallend zijn de grote verschillen in waardering van contentmakers en kijkers. De makers zijn duidelijk minder gecharmeerd van de video. Als de klussers te horen krijgen welke verrassing hen staat te wachten, daalt de waardering van de makers snel.

Waar de aandacht van de gewone kijkers tijdens de vaartocht omhoog gaat, raken de makers niet geboeid. Bij de scene in het hotel (bad en DJ Dano) zakt de aandacht snel weg. Makers en kijkers haken hier massaal af, zij het om verschillende redenen.

De kijkers geven aan dat ze het filmpje ‘langdradig’ en ‘flauw’ vinden en dat ze zich irriteren aan de muziek en personen in de video. De makers vinden de taferelen die ze in de video te zien krijgen ‘overdreven’ en ‘nep’. Als de mannen in hun hotelkamer arriveren, is het voor zowel de makers als de kijkers duidelijk; het is genoeg geweest.

Wat betekent dit?

De kijkers zijn positief over actie en sensatie van het rijden in de Ferrari en varen met de boot. Het is spannend, verrassend, leuk en grappig. Goed gekozen dus.

Weliswaar is het in de ogen van de makers allemaal wat erg cliche, maar voor de kijker werkt dat anderhalf a twee minuten dus helemaal prima.

Overall amuseert de video, maar hij raakt of inspireert niet. Dat betekent dat de video emotioneel gezien geen snaar raakt bij de kijkers en makers.

De meerderheid van zowel makers als kijkers vindt de video uiteindelijk niet passen bij het merk.

Wat is het eindoordeel?

De kijkers zijn het meest positief met een gemiddelde score van 67, mag Werkspot best tevreden zijn. Het cijfer dat de makers geven, blijft hangen op een neutrale 55. Het piekje bij de start wordt teniet gedaan door de sterke daling halverwege de video. Waar de kijkers en makers het wel overeen zijn, is dat de video te lang is. Een kortere video (een verrassing of twee minder) of een andere eindscenes zouden goede keuzes zijn geweest.

Reactie Werkspot

Volgens Lisbeth Gruppen, marketing manager van Werkspot, stemt de conclusie dat kijkers afhaken bij de scene in de hotelkamer overeen met de eigen bevindingen. Bij de montage was al enige twijfel of dit deel van de video (want mogelijk te cliche) erin moest komen.

Toch is Gruppen blij met de video. ‘De interactiviteit valt weliswaar wat tegen, maar in het verleden waren er aanzienlijk meer negatieve reacties rond uitingen van Werkspot.’

Met ‘de mooiste klus van het jaar’ lijkt dat tij nu gekeerd en heeft Werkspot een vorm gevonden om niet alleen de twee uitverkoren vakmannen een mooie dag te geven, maar ook andere vakmannen in het land met de video een positieve ervaring te geven. En wie weet, mogelijk spelen een paar van die kijkers volgende keer zelf de hoofdrol in de nieuwe Werkspot film. Die hopelijk, met de learnings van nu, nieuwe kijkers nog beter vast weet te houden.

StickyInsights is een samenwerking tussen Charles Vaneker, Marcel Vlietstra en Jeroen van Leeuwen

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie