Premium

Aantal vacatures marketing en communicatie daalt opnieuw enorm snel

Na een spectaculaire daling na uitbreken coronacrisis weer hard naar beneden. Welke banen worden nog aangeboden? Yacht maakte een analyse.

Rawpixel 123rf

De vraag naar professionals in marketing en communicatie is met het oplopen van de besmettingen de laatste weken opnieuw hard gedaald. In twee weken weken tijd zakte de vraag met 13 procent in ten opzichte van 2019. De vacaturevraag is nu een kwart lager dan vorig jaar, terwijl het voor de crisis juist groeide, met 16 procent.

Ook in maart, vlak na het uitbreken van de coronacrisis, daalde het aantal vacatures spectaculair. In 6 weken tijd verloor het 63 procent ten opzichte van 2019. De daling was ook aanzienlijk harder dan gemiddeld in de vacaturemarkt.

Vanaf half april volgde er herstel, maar liepen de marketing- en communicatievacatures wel steeds achter bij de marktontwikkeling. In september leek ook die achterstand te worden ingelopen, tot twee weken geleden er een scherpe daling volgde.

Dit blijkt uit een analyse van arbeidsbemiddelaar Yacht, dat in samenwerking met Adformatie de vacaturemarkt in communicatie en marketing onder de loep nam. Dat gebeurde op basis van de data van Jobdigger, dat alle online gepubliceerde vacatures op het Nederlandse web verzamelt en vertaalt naar arbeidsmarktinformatie.

Advertentie
advertisement
Ontwikkeling vacatures

Stijgers en dalers

De meeste functies binnen marketing en comms (met enig volume) laten een afname in marktvraag zien ten opzichte van 2019. Binnen de categorie veelgevraagde banen is de grootste krimp te zien bij productmanagers. De enige twee soorten banen waar het aantal vacatures voor steeg waren die van digtal-marketingmanager en social-mediamanager. Kanttekening hierbij is dat het om relatief beperkte aantallen vacatures gaat.

'Toch bevestigt dit het beeld dat er al voor de coronacrisis was' zegt Misja Bouma, binnen Yacht verantwoordelijk voor het MarCom-vakgebied. ’Dit waren natuurlijk al twee rollen waar veel schaarste was. Tijdens corona is digitalisering belangrijker geworden bij veel bedrijven. Je ziet dat er daar meer in dit soort digitale functies wordt geïnvesteerd.’

Communicatieadvies en crisiscomms blijven overeind

Verder valt op dat de vraag naar communicatieadviseurs minder hard is gedaald dan de vraag naar marketingmedewerkers in den brede. Vooral bij de overheid zal de vraag naar communicatieprofessionals overeind zijn gebleven, vermoedt Misja Bouma. 'De invoering van de Omgevingswet blijft om communicatieadviseurs vragen die hierin zijn gespecialiseerd. Dat loopt gewoon natuurlijk.'

vacatures naar functie

Ook specialisten in crisiscommunicatie blijven veelgevraagd. Zij zien de vraag vooral de laatste weken weer toenemen, zegt Lars Walder van De Crisisexperts, een netwerk van adviseurs crisiscommunicatie. 'We krijgen vrijwel dagelijks het verzoek om assistentie. Het is echt opvallend. We zien dat veiligheidsregio’s, ziekenhuizen, gemeenten en ministeries op zoek zijn naar versterking. En dan het liefst naar ervaren crisiscommunicatie-adviseurs die voor enkele maanden inzetbaar zijn en kunnen meedraaien in teams.'

De informatiebehoefte is groot en deze crisis maakt duidelijk dat goede communicatie van cruciaal belang is, stelt Walder. 'Er worden al maandenlang overuren gemaakt in coronacrisisteams en dat begin langzaam z’n tol te eisen. Daarom zijn veel organisaties nu op zoek naar extra capaciteit of achtervang voor de komende maanden.'

Vakgebieden

Het vakgebied blijft achter op de gemiddelde markt. De marcom-beroepen doen het aanzienlijk minder dan beroepsgroepen gespecialiseerd finance en ict. De hr-sector loopt nagenoeg gelijk, terwijl hard getroffen branches als de horeca logischerwijs verder achterblijven in vacaturevraag.

vakgebieden

Sectoren

De vraag naar marketing en communicatieprofessionals groeit op dit moment alleen bij de overheid en het onderwijs. Vooral de eerste weegt zwaar gezien de omvang. Het gaat in beide sectoren vooral om communicatieprofessionals. In de sector Informatie en Communicatie, waar de marketing en communicatiebureaus toe worden gerekend, nemen de vacatures fors in aantal af, net zoals in de financiële dienstverlening.

Naar branche

Per regio

Regionaal gezien is er in de meeste provincies sprake van krimp in vactures. Noord-Nederland, en dan met name Drenthe en Friesland, doet het relatief goed, het virus heeft hier in de eerste golf niet erg toegeslagen, dat heeft er wellicht mee te maken. De invloed op het totale aanbod marcom-banen is echter gering, het gebied kent slechts beperkte aantallen vacatures. Verder is het opvallend dat Noord-Holland een bovengemiddelde krimp laat zien, juist de plek waar de grootste absolute aantallen vacatures te vinden zijn.

regio
premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Plaats als eerste een reactie

Advertentie