Belspelletjes op tv drastisch aangepakt

Als gevolg van nieuwe regels van het ministerie van Justitie moet de programmering van de belspelletjes op tv ingrijpend worden gewijzigd. Het aantal kansspelletjes wordt verlaagd naar dertien per tv-seizoen en de beltarieven gaan omlaag.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De Telegraaf citeert uit een nog vertrouwelijke notitie van justitie voor de ‘Code Promotionele Kansspelen’. Komende dinsdag wil Justitie spijkers met koppen slaan over de nieuwe regels. Hierbij gaat het niet alleen om de call-tv programma’s, maar ook populaire programma’s als Idols waar kijkers naartoe kunnen bellen en sms’en. Zo zouden de populaire stemrondes in gevaar kunnen komen, meldt De Telegraaf.

Er bestaan nu nog geen regels voor tarieven en prijzen in dergelijke tv-programma’s, maar Justitie komt binnenkort met strikte regels. Het beltarief vanaf 70 eurocent per gesprek gaat straks naar maximaal 50 eurocent per gesprek. Ook mogen maximaal dertien kansspelletjes per tv-seizoen worden gespeeld. Dat maximum bestaat nu nog niet. Verder mag een prijzenpakket per uitzending niet meer dan 10.000 euro zijn.

Juist bellen en sms’en is voor belspelletjes op tv een belangrijke inkomstenbron. Een producent als Endemol verwacht dat het door de nieuwe regelgeving moeilijk wordt dergelijke programma’s te handhaven. Endemol meent dat minister Donner volledig doorschiet in zijn aanpak van belspellen op tv. Aanleiding voor de nieuwe regelgeving was het ‘tegengaan van criminaliteit en verslaving’.

De omzet in de industrie van bel- en sms-spelletjes wordt geschat op tussen de 30 en 40 miljoen euro.

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie