De invloedbeleving van consumenten en de rol van social media

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Sinds augustus/september ben ik in mijn schaarse vrije uurtjes (meestal op onchristelijke tijden) aan het schrijven. Maar dan niet het ‘normale’ schrijven voor het web, maar daadwerkelijk schrijven voor de dode bomen industrie. Oftewel, ik ben een boek aan het schrijven. Wat de mensen die mij wat beter kennen weten is dat ik een zeer strategische marketinggeoriënteerde kijk op social media heb. Binnen deze visie is het ook erg belangrijk om in kaart te brengen wat de rol van social media is binnen de ‘invloedenbeleving’ van de consument. Elk bedrijf wil tegenwoordig op Twitter maar gaat daarin vaak voorbij aan hoe consumenten nu daadwerkelijk allemaal beïnvloed worden. Social media is ‘slechts’ een van de invloedfactoren en dus ook ‘slechts’ een van de marketingcommunicatiekanalen waaruit een marketeer kan kiezen.

Samen met mijn gewaardeerde collega en medeblogger Maurice Beerthuyzen heb ik het ‘influencemodel’ van de Australiër Ross Dawson op onze visie en omgeving aangepast. Het model beschrijft de invloeden die een consument ervaart ten opzichte van producten, merken en/of diensten, verdeeld over een aantal diverse facetten (excuses dat de plaatjes wat korrelig zijn).


Mechanismen
Met mechanismen bedoelen we de kanalen via welke een boodschap bij de consument terecht kan en zal komen. Deze mechanismen zijn daarom ook onder te verdelen in diverse onderdelen, zoals te zien in in de figuur onder deze alinea. Je ziet dat social media een van deze invloedsmechanismen is, naast massamedia en persoonlijk contact. Uiteraard zit er de nodige overlap in de diverse mechanismen en is er soms ook spaken van meerdere mechanismen in 1 omgeving (denk aan sociale netwerken).


Aggregatoren
Deze overlap zien we ook zeker terug in het onderdeel aggregatoren, dat staat voor beïnvloeding middels het samenpakken en segmenteren van grote hoeveelheden informatie. Hierbij valt de denken aan technologie als RSS en NuJij.nl. Het pijltje tussen mechanismen en aggregatoren staat er natuurlijk niet voor niks, aangezien de meeste van de aggregatoren tevens informatiemechanismen zijn.


Beïnvloeders
Een van de belangrijkste invloedfactoren voor consumenten zijn natuurlijk de daadwerkelijke beïnvloeders, vaak influencers genoemd. Zeker binnen het online kanaal is deze groep enorm belangrijk. Gedacht kan worden aan bloggers met veel autoriteit, maar ook bekendheden en steeds vaker andere consumenten.


Tot zo ver de directe factoren die in de eerste circel zitten van het model. Het blijft echter niet bij deze drie invloedfactoren, het gaat verder. In het model zijn namelijk nog twee andere cirkels te zien die bijdragen aan de invloedbeleving van de consument.

Netwerk
De mate dat een boodschap wordt beleefd door en invloed heeft op de consument is sterk afhankelijk van diens netwerk. Dit netwerk heeft betrekking op de sociale omgeving en kan in bandsterkte verschillen. Zijn er sterke banden met het netwerk (strong ties), dan zal de invloedbeleving sterker zijn dan bij zwakke banden (weak ties). Naast de bandsterkte hebben ook variabelen als dichtheid en transmissiesnelheid invloed op de beleving. In een netwerk met snelle transmissie kan de invloed bijvoorbeeld sneller tot de consument doordringen.


Drijvende krachten
Invloedbeleving wordt altijd door een breder facet aangedragen, waarbinnen al de hiervoor beschreven onderdelen van waarde zijn. Deze bredere facetten noemen we ook wel drijvende krachten, aangezien ze de mate van invloedbeleving als het waren drijven. Het steeds groeiende vertrouwen van mensen in peer recommendations is een van deze drijvende krachten achter invloedbeleving. Ook het steeds meer mainstream worden van social media binnen ons medialandschap is zo’n drijvende kracht. Voor de andere drijvende krachten, zie de illustratie onder deze alinea.

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie