Facebook verwijdert Nederlandse privacyapp Reclaim

Nederlandse app die voorkomt dat Facebook persoonlijke foto’s hergebruikt, is vorige week offline gehaald.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Ook foto&;s die door de software werden beschermd zijn verdwenen, zo meldt .

De makers van Reclaim als reactie op de nieuwe gebruiksvoorwaarden van Facebook. Hierdoor kunnen foto&;s die mensen op hun profiel zetten, worden gebruikt voor andere doeleinden zoals advertenties.

Met Reclaim konden Facebookgebruikers foto’s uploaden met een watermerk. Over de foto’s verscheen een doorzichtige tekst. Hierdoor waren de foto’s minder aantrekkelijk om te hergebruiken voor commerciële doeleindes. Op de website van Reclaim is te lezen dat Facebook vlak na een uitzending op BNR Nieuwsradio de werking van de app tegenging. Ook zouden foto&;s die door de software werden beschermd zijn gewist.

Volgens De Volkskrant kregen de ontwikkelaars, televisiepresentator Sipke Jan Bousema en uitvinder Willem Van Leunen, in december wel toestemming van Facebook om de app aan te bieden. Twintig dagen later heeft het bedrijf zich bedacht, zonder bericht aan de ontwikkelaars. Van Leunen tekende protest aan bij Facebook, maar ontving nog geen reactie.

Onder druk van de dreigende media-interesse (vanavond besteedt Radar er ook aandacht aan) lijkt Facebook wel bezig met herstelwerkzaamheden: sommige gewijzigde foto&;s zijn teruggeplaatst. Bij sommige gebruikers zijn daarnaast trouwens ook andere, eerder door henzelf verwijderde foto&;s teruggeplaatst.

Dat Reclaim een gevoelige snaar raakt bij Facebook, was al langer duidelijk. Kort na publicatie van het bericht over de lancering van de app, kreeg de redactie het verzoek om het bericht aan te passen omdat &;feitelijk onjuist&; zou zijn. Letterlijk zegt de vertegenwoordiger van Facebook: &;Facebook gebruikt geen privé foto&;s voor commerciële doeleinden. De enige foto waarvoor je toestemming kunt geven om te laten gebruiken voor adverteerders is je profielfoto.&;

Op het advies om deze aanvulling in de reacties onder het bericht te plaatsen, werd niet gereageerd.

 

Advertentie

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie