Premium

Freelancers communicatie en marketing zijn nu de best betaalde, na forse tariefstijging

De laatste 7 jaar werd er in marketing en comms niet zo’n hoog uurtarief gerekend.

Freelancers in communicatie en marketing hebben hun tarieven flink zien stijgen het afgelopen jaar. Het gemiddelde tarief nam met 11 procent toe, van 46 naar 51 euro per uur. Ze worden daarmee beter betaald dan welke andere groep freelancers ook. De gemiddelde freelancer komt uit 46 euro per uur, een stijging van 6 procent.  

Dat blijkt uit onderzoek van het freelancer platform Hoofdkraan.nl dat zich baseert op ruim 10 duizend offertes die op het platform zijn uitgebracht.

Bedrijven hebben meer dan ooit de hulp van marketeers nodig om hun bedrijf in deze turbulente tijd te laten renderen, vermoeden de onderzoekers. Ook de toegenomen vraag naar communicatieadviseurs zal aan de stijging bijdragen.

Financieel en administratief medewerkers zagen hun uurtarief met een gelijk bedrag toenemen als de marketeers en communicatieprofessionals en komen uit op 47 euro per uur. Dat komt vooral door de toename van het financiële en administratieve werk rond de coronasteunmaatregelen, volgens het onderzoek.

Advertentie
advertisement

Hoogste afgelopen 7 jaa

De tarieven van freelance marketeers en communicatieprofessionals zijn ook hoger dan de laatste 7 jaar is gemeten. Vanaf 2014 fluctueerden ze rond de 45 euro. In 2020 namen ze ondanks de coronacrisis zelfs toe van 42 naar 45 euro, een stijging die zich ruimschoots doorzet afgelopen jaar naar 51 euro.

Uurtarieven marketing en comms 

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Euro

 45

 47

  46

  42

  47

  42

  45

  51

In het onderzoek werd naast sectoren ook gekeken naar de tarieven per provincie. Hier zien we een soort noord-zuid-scheiding. In het noorden van het land vragen de Friesen het hoogste uurtarief (€51). Limburg blijft ver achter bij het landelijk gemiddelde en heeft een gemiddeld uurtarief van slechts 42 euro. Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland ontlopen elkaar nauwelijks met resp. 46, 47 en 46 euro per uur.

Amsterdam hoogste tarieven

Als we kijken naar de vier grote steden, dan vragen de Amsterdamse freelancers het meest met et een gemiddeld uurtarief van 52 euro. Rotterdam staat met 42 euro per uur onderaan het lijstje met grote steden.

premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Plaats als eerste een reactie

Advertentie