Hoe Bubble Post met bezorgfietsen de stad schoner wil maken

Start-up ontwikkelt nieuw concept voor slimmer en flexibeler bezorgen in drukke steden.

 staat voor minder vervuiling en opstoppingen in steden en noemt zich een 100% ecologisch pakketdienst. Yan Ketelers, verantwoordelijk voor marketing en communicatie bij Bubble Post, vertelt over de nieuwe manier van staddistributie, die in onder andere de horeca- en e-commercesector een runner-up is.

: “Eerst heetten we Bubble Taxi, naar de vorm van de fietstaxi’s die in steeds meer steden verschenen. Naderhand hebben we gekozen voor een positionering die meer met bezorgen te maken heeft en werd het Bubble Post.”

Bubble Post in het kort
“Onze distributiecentra zijn aan de stadsrand gevestigd. Daar bundelen en sorteren we alle goederen die in de stad geleverd moeten worden. Vanaf het magazijn berekent Dropon, een IT-systeem dat we in huis ontwikkelden, de efficiëntste route aan de hand van de verkeersdrukte, de grootte van de pakketten, de ritvolgorde en het geschiktste voertuig om mee te bezorgen. Zo hebben we de cargo-fietsen om op gemakkelijke wijze leveringen te monitoren. Voor grote goederen is de opslagruimte van de E-van de oplossing. Tot slot kan de CNG-sprinter goederen koelen, met duurzaam aardgas.”

B2c en b2b
“We bezorgen b2c-goederen ’s avonds omdat dan de meeste mensen thuis zijn. Net als sommige grote pakketdiensten hebben we track-and-trace en vragen we de ontvanger op voorhand wanneer de bezorging het best schikt, zodat we op het juiste moment de stad ingaan. We hebben de stad onderverdeeld in zones die we verschillende keren per dag bedienen. 70% van alle zendingen die in onze magazijnen arriveren, wordt met de fiets geleverd in de stad. Onze grootste klanten komen uit de horeca- en e-commercesector, zoals , , en hier in Gent. Dagelijks werken we voor zo’n vijftig klanten, voor wie we ongeveer vierduizend pakketjes vervoeren.”

Verkeerscongestie en tweede bezorgpogingen
“Een groot probleem is verkeerscongestie en verkeersvervuiling. Met het gemiddelde volume dat we per dag verzetten, houden we per stad een twintigtal traditionele bestelwagens weg. Een ander onderscheid is dat ontvangers zelf op voorhand het aflevermoment en het adres bepalen en dat wij ze daarover tot in detail op de hoogte houden via track-and-trace, e-mail of per gsm-nummer. Zo beperkt Bubble Post het aantal tweede bezorgpogingen en voorkomen we dat ontvangers hun bestelling elders moeten ophalen.”

Flexibel manoeuvreren
“Puur op stedelijke distributie hebben wij geen concurrenten. Traditionele distributeurs zijn onze indirecte concurrenten, zoals Bpost, DPD en Post.nl bijvoorbeeld. Zij hebben een nationale dekking, wij richten ons voornamelijk op steden met druk verkeer, waar we flexibel manoeuvreren. We merken dat klanten ons concept onderkennen, Nespresso was klant van DPD maar koos bewust voor Bubble Post omdat we een beter voorstel hebben gedaan, met avondleveringen en meer efficiëntie. Een concept als zou een mooie aanvulling zijn op onze dienst. Zij beogen net als wij minder vervuiling van het stedelijke milieu. Hun slimme verzend- en ontvangservice vind ik een goed concept dat sterk aan het groeien is.”

3,5 miljoen groeikapitaal
“In 2013 ontvingen wij onze eerste investering van 1 miljoen euro, waarmee we de eerste uitbreiding hebben gefinancierd. In 2015 volgde de tweede investering via en privé, van in totaal 3,5 miljoen euro. Hiermee hebben we voornamelijk uitgebreid naar nieuwe steden in België en Nederland, mensen geworven, magazijnen ingehuurd, in voertuigen en IT geïnvesteerd.”

Het team achter Bubble Post
, en zijn vrienden en de oprichters van Bubble Post. We zijn een jong team met gemiddeld 29 jaar. In totaal werken we met ongeveer 120 mensen, ieder met eigen taken en verantwoordelijkheden. 20 op het hoofdkantoor en 100 Bubble Heroes, dat zijn onze bezorgers. We hebben bewust geen managerfuncties, alle medewerkers kunnen bij ons het gevoel hebben ondernemer te zijn. Omdat er geen bazen zijn kiest iedereen wat hij in zijn takenpakket opneemt en zo worden verantwoordelijkheden verdeeld. Veel aandacht gaat uit naar commercialisering van Dropon, dat ook voor andere partijen interessant kan zijn om routes beter te plannen.”

Ontwikkeling Bubble Trike
“In Spanje zijn we in contact gekomen met fietsconstructeur Evolvo en in Gent met de ingenieurs van Opportunity Factory. Met hen ontwikkelen we het perfecte stadsdistributievoertuig: de Bubble Trike.”

Verdienmodel
“Onze b2b-klanten zijn vooral horecaleveranciers en b2c zijn voornamelijk e-commercebedrijven, zij betalen per levering een vaste prijs, afhankelijk van de volume en hoe efficiënt we kunnen leveren. De prijzen variëren van vier euro voor een standaardpakket tot tegen de veertien euro voor gekoelde pakketten.”

Plannen voor Bubble Post
“De groei die we doormaken is groot. In de afgelopen twee jaar zijn we van 8 naar 120 medewerkers gegaan en we zijn in 15 steden actief. Bubble Post gaat verder uitbreiden. We beginnen met Zwitserland, Spanje, England, Duitsland en Frankrijk. Ons doel is om in 2017 in 50 Europese landen actief te zijn en aan het eind 2019 in 150 Europese steden aanwezig te zijn. Op dit moment is Bubble Post actief in België en Nederland. We willen dit jaar verder uitbreiden in Nederland en dan vooral in de Randstad.”

*) Dit is een artikel in de serie van de Accenture Innovation Awards dat ik schreef in samenwerking met mijn collega Sayeh Moradi.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie