Premium

Mobile World Congres gaat mobiel voorbij

MWC in Barcelona hanteerde dit jaar de slogan 'Mobile is Everything'. Op de beursvloer ging het echter steeds minder over mobiel.

Was vorig jaar nog voorzichtig één hal ingericht met Internet of Things-producten, dit jaar was IOT in vrijwel ruimtes van het immense Fira beursgebouw te vinden. Mobiele giganten als HTC, LG en Sony leken hierdoor wat in de schaduw te staan. Al kan dat ook komen doordat er op het gebied van mobiele devices dit jaar gewoon weinig spectaculairs viel te melden.

VR gaat de wereld veranderen
Op het gebied van Virtual Reality en 360º video was er op MWC in ieder geval genoeg te vinden. Samsung en LG lieten camera&;s zien waarmee consumenten hun eigen 360 graden ervaring kunnen creëren. Ondanks dat veel bedrijven iets met Virtual Reality deden, waren er op MWC geen grote VR-verassingen te zien. Uitzondering was HTC dat met de nieuwe Vive-bril een verbeterde, meer impactvolle VR-ervaring weet te genereren.

Facebook-baas Mark Zuckerberg kwam op de eerste dag van het congres ook nog even langs en hij wist te vertellen dat Virtual Reality niet minder dan &;de wereld gaat veranderen&;. VR is volgens Zuckerberg de meest actieve vorm van communicatie en komende tijd zullen we gaan zien dat hierdoor ook het communiceren op Facebook persoonlijkere gaat worden.

Supersnel 5G
Zoals gezegt viel er op het mobile devices weinig spectaculairs te melden. Niettemin was de introductie van 5G wel zeer spannend te noemen. Dataoverdracht via 5G verbindingen is liefst honderd maal sneller dan via de reguliere 4G verbindingen. De doorsnee consument zal niet direct de impact hiervan zien, omdat je met 4G al prima websites en HD-films kunt bekijken. Maar voor het draadloos streamen van (multiplaying) games, virtual reality en andere complexe softwaretoepassingen zal 5G zeer belangrijk worden.

4 Years from Now
Op Apple na waren alle grote spelers uit de telecomwereld aanwezig. Om als bedrijf een standplaats te bemachtigen dient de exposant flink in de buidel te tasten. De kleinste stands van enkele vierkante meters kosten al gauw €20.000. Standhouders moeten dan voor een paar duizend euro ook nog Wifi erbij kopen. Voor kleinere starts-ups is een plek in het MWC-congresgebouw daardoor vrijwel onbetaalbaar. 

Sinds vorig jaar is er een speciaal tech-startupcongres  onder de naam 4 Years From Now. Voor verassingen op gebied van tech innovaties is dit kleinere congres zeker de moeite waard. Als bezoeker wordt je hier niet verwelkomd door boothbabes, maar doorgedreven jonge ondernemers die alles op alles zetten om hun tech bedrijf tot grote hoogte te brengen.

Het mobiele landschap veranderd en het MWC-congres beweegt mee. Mobiele devices mogen op de beursvloer dan een minder belangrijke rol zijn gaan spelen, uiteindelijk is alles mobiel. 

Advertentie
premium

Registreer en probeer 1 maand gratis

Om dit artikel te kunnen lezen heb je een Premium account nodig. Registreer nu en probeer de eerste maand gratis.

Probeer 1 maand gratis Abonneer direct

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie