Olifantenpaadjes - gebruik ze voor effectievere communicatie

Buiten gebaande paden lopen voor slimme oplossingen

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Als wandelaar ben je gewend om in lijnen te denken, de kortste weg van a naar b, en op die manier te bepalen hoe je loopt. En op plekken waar dat veel gebeurt ontstaan olifantenpaadjes. In een stedelijke omgeving zie je ze ontstaan waar het werk van verkeers- en stedebouwkundigen botst met dit principe. Op die manier ontstaat er een natuurlijk padenstelsel dwars door een verder aangeharkte infrastructuur. Dat fenomeen blijkt mensen te fascineren en Jan Dirk van den Burg maakte er zelfs boeken en een site over.

Metafoor voor managers en communicatieprofessionals

Olifantenpaadjes zijn ook een metafoor die in managementhoek gebruikt wordt voor het aanduiden van slimme oplossingen die medewerkers buiten de reguliere procedures om bedenken, en eenmaal bedacht leiden tot veelvuldig gebruik door anderen. En ook in het communicatievak zijn er olifantenpaadjes.

Tijdens de Logeionbijeenkomst &;Nederland kantelt, communicatie kantelt&; in Pakhuis de Zwijger met wetenschapper/ activist Jan Rotmans introduceerden Pepik Henneman en Debora Timmerman van Meneer de Leeuw vijf tips om de olifantenpaadjes te communiceren.

Ouder worden in Noord-Holland

Kwam het doordat ze geen directe uitleg gaven over wat ze nou precies verstonden over olifantenpaadjes dat de term bleef plakken? Ik heb er de presentatie die ze gaven nog eens op nagekeken. Centraal stond de case Thuis-ouder worden in Noord Holland. In opdracht van zorgorganisatie Omring is een traject gestart om te kijken wat gedaan kan worden om negatieve gevolgen van de bezuinigingen in de zorg zoveel mogelijk te vermijden. Met als uitgangspunt de simpele vraag: hoe word je beter oud in Noord-Holland?

De conclusie was dat de echte veranderingen in de zorg thuis plaats gaan vinden.

Huiskamergesprekken

Tot deze conclusie werd gekomen in het thuis.lab, de plek waarin pioniers uit de systeemwereld (zorgprofessionals, verzekeraars, huisartsen, gemeenteambtenaren, domotica-leveranciers enzovoort) samen werden gebracht met pioniers uit de leefwereld (jijzelf, je vrienden, je familie, je buren). Een Ideeënfabriek, Huiskamergesprekken, het schetsen van toekomstbeelden en het werken met icoonprojecten waren de concrete invulling. Huiskamers, het olifantenpad voor gesprekken over ouder worden. Op de site staat er een mooi voorbeeld van.

Olifantenpaadjes van de NoordZuidlijn

Gebruik ik zelf olifantenpaadjes in mijn werk? Ik moest gelijk denken aan mijn omgevingsscan voor de NoordZuidlijn in de Vijzelgrachtbuurt in Amsterdam. In plaats van een standaardonderzoek ging ik op zoek naar die plekken waar de buurtbewoners elkaar tegenkwamen, nieuws en ervaringen uitwisselden.

Brandpunt daarvan was café Myrabelle, op de hoek van Prinsen- en Vijzelgracht. Hier ontmoetten mensen op de buurt de bouwers en wist de barman altijd het laatste nieuws. En iets verder kon je bij de kapper Van Dulst eventueel overblijvende kennishiaten zo opvullen. Deze bronnen werden veel intensiever geraadpleegd dan veel van de officiële projectcommunicatie.

Zoek dus de olifantenpaadjes op van jouw project en gebruik die in je communicatie, en je zult verbaasd staan over het resultaat! Met dank aan Meneer de Leeuw.

Foto: Johan Swanepoel

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie