IAA Women on Top: 'vrouwen moeten meer samenwerken'

Een hele harde conclusie kwam er niet uit, maar de door IAA gisteren verzamelde Women on Top, waren het wel over eens: met excuus-Truusen kom je er niet, een topfunctie moet je willen en vrouwen moeten meer samenwerken. Om die samenwerking te faciliteren komt er volgend jaar een nieuw groots evenement naar Amerikaans model.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

International Advertising Association () organiseerde de bijeenkomst 'Women on Top: de lijdensweg vs de verleidingsweg naar de top' naar aanleiding van recent onderzoek Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie. Daaruit blijkt dat in Nederland het aandeel vrouwelijke managers 1 op de 4 is. In Europa is dat 1 op 3. De Europese Commissie dreigt met een wettelijke plicht tot meer vrouwen in topposities. Een top-Truusen quotum, zeg maar.
Uitgenodigd om deel te nemen aan de paneldiscussie waren: Marceline Beijer, CEO Kobalt, Els van Kuppenveld, Head of Publicis Dialog, Annemiek Verhagen, managing director Smartclip Benelux en Josefine van Asdonk, crossmediaspecialist en founder All Women on Top en Elma Drayer, columniste en schrijfster van het boek 'Verwende Prinsesjes'. Maar er waren ook twee mannen: Bart van Velpen, voorzitter innvation board Royal Haskoning en Ron van Schaik, eigenaar RVS Consulting, traden aan voor het mannelijke geluid. Moderator Dave Nelissen (The Brainstorm Solution.com) sprak het een en ander aan elkaar.
Marceline Beijer is van mening dat het niet uit maakt of er nou Women of Men aan de top staan. Het gaat om de competenties zegt ze. Een glazen plafond is zij niet echt tegen gekomen onderweg naar de top. Al vertelt ze wel dat ze in de aanloop van haar CEO schap te maken kreeg met een Raad van Commissarisen dat zich afvroeg of ze haar aanstaande moederschap wel aankon in combinatie met deze zware functie. Beijer had aangekondigd een kindje te zullen gaan adopteren. 'Weet je wel wat je je op de hals haalt' vroeg haar een van de hogere heren. Toen ze hem vroeg hoe zwaar het ouderschap dan wel niet was, antwoordde de meneer in kwestie dat ze dat toch echt aan zijn vrouw moest vragen. Geen glazen plafond dus, maar soms wel een dik bord voor iemands aangezicht. Maar Beijer lacht erom. Haar advies is ook: 'Neem het vooral niet te persoonlijk en blijf doelgericht.'

Ouderschap
Els Kuppenveld zegt dat ouderschap en een hoge positie prima samen gaan. 'Ook zonder meneer erbij' voegt ze daar aan toe. Je moet de keuze maken om voor de top te gaan en de zaken gewoon goed te regelen, aldus Kuppenveld. Duidelijk zijn en laten zien wat je wilt, is haar devies.
Ook Annemiek Verhagen is moeder. Twee weken voor de bevalling stond ze nog haar eigen bedrijf te verkopen. Met succes. Al begrijpt ze wel dat de investeerders even gewacht hebben tot na de bevalling. 'Het is toch een liability' zegt ze. De rest van het panel is het daar niet mee eens. Is een geboorte voor een aanstaande vader dan geen liability?'
De moderator verplaatst de discussie naar het onderwerp parttime werken. Dat kan niet in de top, is men eens. 'Er is te veel snijverlies' zegt Beijer. Daarmee bedoelt ze een zwart gat dat ontstaat bij overdracht van werkzaamheden. Vier dagen moet kunnen, maar minder is toch echt niet mogelijk.
Voor schrijfster Elma Drayer is dit onderwerp hot op het moment. Ze bracht vorige maand het boek 'Verwende Prinsesjes'. Daarmee haalt ze uit naar al die goed opgeleide Nederlandse vrouwen die er voor kiezen om thuis te zitten met de kinderen terwijl er zo waardevolle arbeidskracht verloren gaat. We leven in Nederland in een cultuur van keuzevrijheid. En daar mag je beslist niet aan komen, zo heeft ze ontdekt. Vele woedende reacties waren haar deel naar aanleiding van haar boek. 'Er zijn in Nederland 3 miljoen vrouwen die niet financieel onafhankelijk zijn.' Een enorm aantal, zegt ze. Volgens haar denken we te negatief over werk. 'Het benadeelt ons collectieve Zwitserleven gevoel' zegt ze. En ze stelt dat Nederlanders te moeilijk doen over het ouderschap. 'Alles is zwaar en moeilijk. In andere vrouwen werken ze gewoon en doen ze het gezin.'

Moet Nederland dan gedwongen worden om meer vrouwen aan het werk te krijgen?
Nee, is het collectieve antwoord. Ron van Schaik, die veel topvrouwen coacht, stelt dat het om competenties moet gaan en niet sexe. Voor verschillende topposities zijn verschillende competenties nodig. Die vind je zowel in mannen als in vrouwen, zegt hij. Daar is Bart van der Velpen het niet helemaal mee eens. In zijn bedrijf werken ze bewust met de verschillende competenties van mannen en vrouwen. 'Vrouwen zijn vaak precieser'. Het idee dat er intenstrieke verschillen zijn in de competenties van mannen en vrouwen valt niet helemaal goed bij het panel. 'Ja, en ze zijn dan zeker ook gevoeliger en intuïtiever' schertst Drayer.

Congres
De discussie is bijna aan zijn einde gekomen. Hoe het nu verder moet, met de vrouw aan de top, is niet helemaal duidelijk. Al blijkt uit de reacties van de aanwezige topvrouwen dat het eigenlijk wel prima te doen is. Als je maar wilt. Samenwerking is ook heel belangrijk, zo stelt Josefine van Asdonk die het crossmediaplatform All Women on Top heeft opgericht. Na een aantal jaar diverse evenementen te hebben verzorgd, kondigt ze nu aan dat in oktober 2011 een grootst evenement aan zit te komen. 'We moeten een bondgenootschap creeeren' zegt ze. En dat kan tijden het Women Conference, naar Amerikaans voorbeeld, waar jaarlijks tienduizenden vrouwen op af komen. Samenwerken is wel zo'n typische vrouwelijke eigenschap, aldus Van Asdonk. 'Een feminist ben ik niet, maar we kunnen veel als vrouwen gezamenlijk.' Nadruk van het congres ligt op het kennis delen. 'En het biedt merken een prachtig platform om met vrouwen om te gaan.' Mercedes en andere sponsors hebben zich al gemeld. Vanaf maart zullen er meer details over het congres bekend gemaakt worden.

Tekst: Ginette Lavell

Foto: Marceline Beijer (L), Elma Drayer (R) met moderator Dave Nelissen.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie