Zo beleefde Nederland de Olympische Spelen

Gazelle maakte de best gewaardeerde campagne

Dit jaar waren er minder Olympische campagnes dan tijdens de Spelen in 2012. Hoewel merken minder interesse hadden in de Olympsiche Spelen, is de betrokkenheid van de gemiddelde Nederlander onverminderd groot.

Dat blijkt uit de Olympische Barometer, een online onderzoek door marktonderzoekbureaus en . Zij ondervroegen 800 Nederlanders in de leeftijd van 18-70 jaar.

Betrokken

Uit de resultaten blijkt dat driekwart van de Nederlanders (76%) zich betrokken voelde bij de Olympische Spelen in Rio. Een bijna even grote groep (71%) volgde de berichtgeving over de Spelen in de media goed, 40% van de respondenten stond zelfs &;s nachts op om Rio live te kijken.

Onderzoek rond de Olympische Zomerspelen in Londen van 2012 liet wat betreft interesse en betrokkenheid nagenoeg gelijke uitkomsten zien. Tijdens de was de betrokkenheid groter. Nederlanders sporters haalden veel medailles en 40% van Nederlanders dat de goede prestaties van de Nederlandse wintersporters hun humeur positief beïnvloedden. In Rio is was dat 31%.

Gemengde gevoelens over Rio en de media

Een kwart van de Nederlanders (27%) bekeek de Spelen met gemengde gevoelens door de . Zo&;n 30% vindt dat de Nederlandse media meer aandacht aan de problemen in het land hadden moeten besteden.

De media krijgt meer kritiek. Bijna de helft van de respondenten(46%) vindt dat de focus te veel op goud-zilver-brons lag, en te weinig op mooie sportprestaties van Nederlandse atleten.

Yuri & Grolsch

Maar liefst 93% van de Nederlanders heeft iets van meegekregen. Bijna de helft (45%) was het eens met de beslissing om hem naar huis te sturen.

Een derde van de respondenten heeft de inhaker op deze kwestie van gezien. Ondanks de nodige commotie vindt bijna twee derde van deze groep de uiting goed geslaagd of best wel leuk, 15% vond het respectloos.

 

 

Minder campagnes

Rond en tijdens de Spelen in Rio liepen er in Nederland , een derde minder dan rond London 2012. Toen waren er .

Minder officiële sponsors van IOC of NOC*NSF besloten om hun Olympische partnership breed te activeren. Een aantal bedrijven koos voor samenwerking binnen de gezamenlijke NOC*NSF campagne. Frank de Bruin van Activate&co denkt dat de strenge naleving van de Olympische logo- en merkregels een belangrijke reden is voor de forse terugloop van inhaakcampagnes van bedrijven die geen sponsor zijn. 

Gazelle, Friesland Campina en Samsung

De onderzoekers vroegen de respondenten naar hun mening over grote Olympische inhaakcampagnes. Let wel: het ging hier om geïntegreerde mediacampagnes, niet om eenmalige advertenties of uitingen op social media zoals die van Grolsch.

werd het best beoordeeld, gevolgd door en . Samsung heeft weliswaar de meest vernieuwende campagne, die van Gazelle is in de perceptie van de consument sympathiek en past goed bij het merk.

Olympische slagroomsoes

Tien procent van de Nederlanders heeft op een of andere manier meegedaan aan een Olympische actie, nagenoeg gelijk aan de negen procent van Sochi maar duidelijk meer dan de vier procent van Londen. Let wel: dit inhaken kan ook betrekking hebben op de aankoop van een Olympische slagroomsoes bij de lokale banketbakker.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie