Alfa Blondje

Hoe komt Wilders zo populair? Soms begrijpen we er niks van hoe consumenten reageren, omdat we hun prioriteiten niet goed genoeg kennen. Zo denken we dat het in verkiezingen allemaal draait om de politieke denkbeelden van de partij en identificatie met de kandidaat. Toch is er één aspect dat nog belangrijker is...

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Vier zetels voor de PVV in het Europees Parlement, dat was het nieuws van de week. Volgens velen de voorbode van een grote overwinning bij de eerstvolgende Nederlandse verkiezingen.

Van alle kanten komen deskundige politieke analyses. Ik heb er geen verstand van, maar één aspect wordt weinig belicht. Als er een leider gekozen moet worden, stemmen mensen graag op leiders.

Geert Wilders, net als Pim Fortuyn of Silvio Berlusconi, is een sterke persoonlijkheid met een duidelijke mening die hij goed weet over te brengen. Een leidersfiguur. Ik vind het raar als mensen denken dat Wilders of Berlusconi goede ideeën heeft, maar ik vind het niet raar dat kiezers graag door een sterke persoon vertegenwoordigd willen worden. Wat hij precies vindt, lijkt dan zelfs ondergeschikt. Weinig kiezers zullen echt geloven dat een strijd ‘tegen de islamisering van Nederland’ de economische crisis gaat oplossen. Het is ongetwijfeld diep verankerd in onze biologie, dat we in de eerste plaats een sterke figuur als leider willen hebben. Het mechanisme is zelfs zo sterk, dat we de persoon niet eens aantrekkelijk hoeven te vinden. Heel veel mensen vonden Fortuyn een 'rare kale nicht' en vinden Berlusconi een halve boef, maar ze stemmen er toch op.

Als ik onze andere Nederlandse politici voor de geest haal: ze zijn ongetwijfeld verstandig, deskundig, betrouwbaar, vriendelijk en bedreven in onderhandelen en compromissen sluiten, maar krachtige personen zijn het niet.

Ik zag eens Tony Blair op TV, die werd weggehoond door Engelse Eurosceptici. Hij verdedigde zich niet: hij viel ze aan. Het was een vlammend betoog, ze kregen links en rechts om de oren. Blair kon heel simpel uitleggen wat we allemaal aan Europa te danken hadden en waarom Euroscepsis onzin is. Zo moet het! Dacht ik. En zo moet het ook met Wilders. De man praat onzin, hij heeft nergens een oplossing voor, maar hij doet alsof en hij brengt het met verve. Dan helpt het niet om te mekkeren dat hij politiek bedrijft op borreltafelniveau. Waar blijven de sterke politici die Wilders in niet mis te verstane taal inhoudelijk op zijn nummer zetten?

De partijen die hebben verloren, moeten volgens mij allemaal op zoek naar een sterke leider. Niet iemand die voor iedereen in de partij aanvaardbaar is, want dat is exact het tegenovergestelde van een krachtige leider. Een Alfa Aap moet je hebben, een echte leider, iemand met charisma. Want kiezers stemmen graag op leiders.

, NEEW! innovatie

Klik voor meer inspirerende blogs

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie