Chatinfo: richtlijnen voor chatsites

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

TMF, Kaboem, , Jetix, ,
CU2 en kwamen vandaag tijdens een persconferentie met
afspraken voor een zo veilig mogelijke chatomgeving voor kinderen.

De 'Richtlijnen voor chatsites' bevatten onder meer afspraken over voorlichting, hulp, toezicht, aanmelden en klachtenafhandeling.
De Richtlijnen zijn te vinden op , maar we zetten ze hier ook even in het kort op een rijtje:

1- Geef nooit jouw persoonlijke gegevens, zoals adres of telefoonnummer. Verstrekken van MSN en e-mailadres is ook niet aan te raden.

2. Denk na over het plaatsen van een foto.
Een foto kan namelijk door iedereen bekeken en gekopieerd worden.

3. Wees voorzichtig met webcammen.
Chatinfo.nl adviseert om niet te cammen met onbekende personen. Deze persoon kan namelijk beelden opslaan en bewaren, of vervelende dingen voor de webcam doen.

4. Zorg voor een goed wachtwoord.

De Richtlijnen bieden extra waarborgen bovenop de al
bestaande wettelijke eisen, zoals de algemene privacybepalingen. Zo wordt de eis gesteld dat er op de chatsite een duidelijk continu zichtbare 'helpknop' aanwezig is, waar chatters zich kunnen melden met klachten of vragen.

Ook moet de chatsite ervoor zorgen dat er minimaal de helft van de chat-tijd een moderator beschikbaar is, die toezicht houdt op de gesprekken. Verder zijn er afspraken gemaakt over klachtenafhandeling, registratie en de verplichting tot het opnemen van een scheldfilter.

Verantwoordelijk voor de Richtlijnen is de projectgroep 'Veilig internetten voor kinderen', die weer is ondergebracht bij ECP.NL, platform voor eNederland. In deze projectgroep zitten ministeries,
kinderrechtenorganisaties, kennisinstellingen, internetproviders, chatroomaanbieders en diverse media. Het ministerie van Economische Zaken is een
van de financiers.

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie