Premium

PvdA wordt de Partij Zonder Naam

De zwanenzang van een A-merk onder de partijen

Als klein jongetje was ik op vakantie in Engeland en zag daar opvallend veel Opel Ascona’s en Opel Kadetten rondrijden. Wel met het stuur aan de verkeerde kant, da’s logisch. Wat ik niet begreep: zat daar nou een Vauxhall-embleem op de motorkap, en stond er Vauxhall achterop? WTF?!
 
Na een oorvijg van mijn vader, want f*ck mocht je toen nog niet hardop zeggen, legde hij het geduldig uit. ‘Veel Engelsen willen geen Duitse auto, dus plakken ze er een Engels merk op en dan kopen ze ‘m wel.’ En ik maakte meteen kennis met de understated humor van de Britten: ’badge engineered’. Ik lag in een deuk, wie vliegt daar nou in? Maar het werkte dus wel.
 
Dat dachten ze bij de PvdA kennelijk ook. Lokale PvdA-afdelingen gaan onder een andere naam aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoen, omdat bijna niemand meer op de PvdA wil stemmen. Het partijbestuur vind dat prima. Ik zeg het er maar even bij: dit is geen grap. Het stond 10 februari vrij achteloos in de krant en je hoort er nergens meer over. WTF! Een A-merk onder de partijen verandert lokaal z’n naam want, zoals een PvdA raadslid zelf doodleuk toelicht: ‘De naam PvdA schrikt mensen af.’
 
Tuurlijk. waarom zou je je partijprogramma, je beleid of je kandidaten veranderen als je ook je naam kunt aanpassen? Digitaal drukwerk kost een drol, je krijgt een nieuwe naam er sneller door bij de achterban: ‘Hahaha, slim. We doen gewoon of we een andere partij zijn, dan stemmen ze wel op ons!’
 
En verdraaid: minimaal elf PvdA-afdelingen doen onder andere namen mee. In Asten heten ze PGA. Klinkt als Pegida en dat ligt kennelijk lekker in het gehoor in die streek. De SP, met hun brutale linkse tomaat, krijgt concurrentie van de komkommer van de PvdK. En ook de naam PVVD wordt in een aantal gemeenten overwogen. Zo hark je snel al die bijziende PVV-, VVD- en PVDD-stemmers naar binnen. De enige naam die de lading echt zou dekken, Partij van de Neoliberale Arbeid, is nog nergens gesignaleerd.
 
Het maakt die ellenlange verkiezingsuitslagen op tv natuurlijk wel leuker. Buiten de stemlokalen worden kiezers geïnterviewd. Mensen die net met een rood potloodje ‘Leids Links’ of ‘Sociaal Soest’ hebben aangevinkt, omdat ze niks meer van de PvdA willen weten. Die close-up, op het moment dat ze van de interviewer horen dat ze daarnet toch gewoon weer PvdA hebben gestemd.
 
Dat wordt de hele avond buikpijn van het lachen. Van Joop den Uyl tot Badge Engineered Socialism: de zwanenzang van de sociaaldemocraten in de Lage Landen.
premium

Registreer en probeer 1 maand gratis

Om dit artikel te kunnen lezen heb je een Premium account nodig. Registreer nu en probeer de eerste maand gratis.

Probeer 1 maand gratis Abonneer direct

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie