En dit zijn de 20 vrouwelijke experts die er ook heel erg toe doen in communicatie

Op internationale vrouwendag publiceerden wij in communicatie. Misleidende titel, want alle vrouwen doen er natuurlijk toe in communicatie. Maar als we kijken naar zichtbaarheid, invloed, profiel, deelnemen in discussies, verdiensten voor het vak, ondernemingslust, humor, dan spingen er wel wat vrouwelijke vakgenoten uit. De lijst van twintig was natuurlijk veel te kort. Vandaar deze aanvulling met toppers die net zo belangrijk zijn als de eerste gepubliceerde lijst. En - ook niet onbelangrijk - er is geen rangorde. Volgend jaar een lijst van 50.

Ionica Smeets (foto)

Wiskundemeisje met communicatieknobbel, hoe zeldzaam is die combinatie. Niet per se een zelfverkozen uithangbord van de communicatiebranche, maar als hoogleraar wetenschapscommunicatie en Volkskrantcolumniste heeft ze wel potentie.

José van Dijck

José van Dijck, wie kent haar niet. Vrijwel niemand en dat is gek, want behalve hoogleraar vergelijkende mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam - waar ze onderzoek doet naar sociale media, mediatechnologieën en digitale cultuur - is ze ook gewoon president van de KNAW. Zegt de naam Robbert Dijkgraaf u iets? Juist. Dat kaliber.

Ilse van Ravenstein

Hoe konden we haar overslaan? Miss Interne Communicatie, Ilse Involve van Ravenstein! Schande werd er nog net niet geroepen door haar grote schare fans. En terecht, want Ilse van Ravenstein is niet alleen een onderneemster met ballen, ze is ook inhoudelijk een ster.

Renata Verloop

Brak door met DNCP, de nieuwe communicatieprofessional, waarin ze - samen met Marije van den Berg - een poging deed het ingedutte overheidsvoorlichingsdekbed op te schudden. Blogde zich suf, zorgde voor reuring en discussie, maar opereert al een tijdje wat meer in de luwte. Ziet deze notering als een aanmoediging.

Marita Vos

Verscholen in de Finse wouden, deze onderzoekster met een aanstelling als hoogleraar in Twente en aan de universiteit van Jyvaskyla bij Helsinki linksaf. Consortiumcoördinator van een internationaal EU-gefinancierd onderzoeksproject over crisiscommunicatie en participant in diverse andere onderzoeksprojecten. Promoveerde op het onderwerp 'corporate image' bij de Wageningen Universiteit, na er cum laude te zijn afgestudeerd in de Voorlichtingskunde. Juist. Marita, laat je horen.

Yvette Moll

Sorry dames, maar qua CV kan echt niemand tippen aan Yvette. Holland Casino, KNVB, Nationale Politie. Wordt sinds kort gesignaleerd bij de Action. Gedegen, toegankelijk en zeer brede ervaring. Was ooit getrouwd met de huidige voorzitter van de VPRA, maar dat is ze door al die interessante banen inmiddels wel een beetje vergeten.

Lydia Jumelet

Lydia Jumelet. Moet alleen al vanwege de fraaie literaire voor- en achternaam in deze lijst opgenomen worden. Lydia Jumelet Communicatiemanagement, dat scheelt toch snel 25 procent in honorarium met pak 'm beet Ingrid de Boer PR. Maar voor alles is Lydia natuurlijk al jaren een zeer actieve, inhoudelijke vakvrouw die alle gangen van elk Haags overheidsgebouw kent, en nu ze voor Oxfam Novib geld inzamelt, kunnen we eenvoudigweg niet om haar heen.

Anette Klarenbeek

Was ooit genomineerd voor de titel communicatievrouw van het jaar vanwege haar baanbrekende onderzoek naar communicatie (gespreksanalyse) in de zaak Vaatstra. Had de pech tegen Marjolijn Nachtwacht Meynen op te moeten boksen. Ging desalniettemin naar huis met de publieksprijs, dus tja... wat praat je. Mag sowieso vanwege haar zegenrijke onderzoek - en de aanbevelingen van collega Reint Jan Renes - niet in deze lijst ontbreken.

Maryse Ducheine

Als de directeur verdwijnt, gaat de  communicatievrouw vaak mee. Hoe is dat met burgemeesters? Onze inschatting is dat Maryse Ducheine en Pauline Krikke het samen wel een tijdje uithouden. Al was het maar omdat Ducheine - samen de stoere Hanneke de Korte - iets heel moois aan het bouwen is in de hofstad.

Monique Botman

En toen was er nog maar een. Bureau. Porter Novelli is niet meer in Nederland. Net als Ketchum en Fleishman Hillard. We spreken hier van een historische uitverkoop c.q. kansrijke fusie. Maar dat Porter Novelli na ongeveer 75 jaar verdwijnt uit Nederland, ligt niet aan Monique. Monique gaat het nieuwe bureau samen leiden met Rosalinde van der Wall en dat kan ze heel goed, deze rustige beschaafde vakvrouw.

Carola de Vree

Ook al zo'n overheidstijger. Academie voor Overheidsvoorlichting. De vrouwelijke Rijnja, maar dan zonder poëtische ambities. Publiec heet haar trainings- en communicatiebureau voor overheidsgerelateerde zaken. Weet zeer sterke namen aan zich te binden. En hé, als je met Rijk van Ark en Erik Reijnders kunt samenwerken kun je elke overheid aan.

Janneke Eigeman

Stevige tante van de Jagersvereniging die de jager vanachter zijn boom joeg en vorig jaar terecht communicatievrouw van het jaar werd. Mag zich nog wel wat steviger roeren in het debat.

Nanda Huizing

Nomineerde bedeesd maar resoluut zichzelf bij het verschijnen van de eerste 20 namen, en dat alleen al verdient alleen een vermelding, want hé, dit is pr nietwaar? En trouwens, Nanda is al sinds jaar en dag de vrouw achter de verrassende eerste prijs voor Koninklijke Philips (of wat daar nog van over is) in de jaarlijkse Reputatielijst van Cees van Riel. Dus.

Gonda Duivenvoorden

Zeg SRM en je zegt Gonda. Even warm en betrokken als praatgraag. Inspireerde generaties communicatieprofessionals. Enorme fanbase. Mag nooit ontbreken.

Vera de Witte

Veel overheid in deze lijst en als er iemand de overheid vertegenwoordigt, is het Vera de Witte wel. VNG, dus spin in web. Strategisch denker. Schrijft ook boeken over voorlichting. Over overheidscommunicatie en spanningsbogen.

Gervaise Coebergh

Haar echtgenoot zweeft al jaren in de top-25, maar Gervaise Coebergh doet natuurlijk het eigenlijke werk. Onderneemster met verstand van gevoel en gevoel voor pr. Absolutely faboulous, maar dan zonder drank.

Therese Noorlander

Voormalig beleidsadviseur bij VWS loodst Coca-Cola behendig door het suikervraagstuk heen. Blijft bewonderenswaardig kalm onder zure stukjes over obesitas en bouwt gestaag aan een beter imago.

Monique Hendriks

Maakte goede tijden en slechte tijden mee bij Bex. Lijkt de boel inmiddels weer aardig op de rit te hebben. Sterke vrouw bij een solide bureau.

Leontine Smith

Ooit was schrijver dezes een gevierd docent communicatie. Leontine Smith was een van zijn grote talenten. Bleek achteraf. Stampte na een kort verblijf bij Winkelman Van Hessen een dijk van een Schevenings bureau uit de grond en heeft meer contacten op LinkedIn dan Lodewijk Asscher stemmen.

Bea Aarnoutse

Terwijl oprichter Luc van Beers op wereldreis was, hield Bea het schuitje Proof drijvende. En dat viel niet altijd mee, want papier is inmiddels digitaal geworden en bedrijfsmagazines zijn (bijna) verdwenen. Sympathieke onderneemster. Doet mooie inhoudelijke dingen met contentplatforms voor grote klanten.

FOTO: STEFAN WITTE

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie