Hoor het geluid in de World Press Photo van het jaar

Indrukwekkende foto: ‘Straight Voice’ wint 63ste editie van de Internationale fotowedstrijd.

World Press Photo 2020 - Straight Voice
Yasuyoshi Chiba

Straight Voice, de foto van de Japanse fotograaf Yasuyoshi Chiba is door de uitgeroepen tot winnaar World Press Photo. In de afbeelding in een jonge man te zien die verlicht wordt door mobiele telefoons terwijl hij een protestgedicht aan het voordragen is. De demonstranten, die voor een burgerregering zijn, scanderen het ondertussen het ‘Revolutie’. De foto is genomen in Khartoem, Soedan, op 19 juni 2019.

De foto van Chiba is de 63ste winnaar van het Internationale fotofestival. Gisteren is de winnaar online bekendgemaakt. De awardshow, die in Amsterdam gepland stond, was afgelast vanwege de coronapandemie.

Advertentie
advertisement
World Press Photo 2020 - Straight Voice- Chiba

Chiba vertelt over de foto: ‘Er was een totale blackout. Toen heel onverwachts begonnen mensen te klappen in het donker. Mensen hielden hun telefoons op om een jonge man te verlichten die in het midden stond. Hij citeerde een beroemd protestgedicht. Tijdens elke ademhaling van de jongen schreeuwden de omstanders ‘thawra’, revolutie in het Arabisch. Ik was onder de indruk van de expressie van de jongen en kon niet stoppen met kijken. Dat moment heb ik gevangen in de foto.’

De world Press Photo wedstrijd is sinds 1955 een erkenning voor het werk van professionele fotografen en hun bijdrage aan de nieuwsberichtgeving wereldwijd.

Kho, the Genesis of a Revolt
Kho, the Genesis of a Revolt Romain Laurendeau

De World Press Photo Story van het Jaar

Het fotoverhaal van het jaar is gewonnen door Romain Laurendeau met zijn: Kho, the Genesis of a Revolt

Het is volgens Laurendeau een verhaal over de complexiteit van het ‘jonger’ zijn. De jeugd probeert vaker de autoriteit uit te dagen. Maar in dit verhaal waren zij de aanjager van het Algerijnse volg en de jeugd inspireerde het volk tot de ‘geboorte’ van de grootste revolutie sinds tijden. 


 

Kho, the Genesis of a Revolt
Kho, the Genesis of a Revolt Romain Laurendeau

Expositie

De tentoonstelling van de World Press Photo's wordt naar alle waarschijnlijkheid verschoven naar later dit jaar. De expositie start in Amsterdam in De Nieuwe Kerk en doet daarna andere locaties aan.

Reacties:

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie