'Ik ben gefascineerd door de kracht van het designproces'

Digital designer Ronnie Besseling was deze week curator van Nils Adriaans’ RPOTDFAW*. Zijn thema: the next step.

Ronnie Besseling

Sinds een jaar vraagt Nils Adriaans mensen uit het vak om een week lang curator te van zijn *Random pic(k) of the day for a week: ‘Iedere dag plaats ik dan een door haar of hem gekozen visual van beeld/film/muziek/poëzie of wat dan ook, plus een korte toelichting (waarom heb je voor dit fragment gekozen?) op mijn Facebook-pagina.’ Daarnaast bundelt hij sinds kort iedere vrijdag de bijdragen van zijn curatoren op Adformatie.nl.

Deze week was Ronnie Besseling curator. Besseling is (digital) designer, werkte eerder bij Fabrique, Dawn en Edenspiekermann, is thans samen met Jim Haakman oprichter van Nok Nok Studio en juryvoorzitter van Dutch Digital Design'Als persoon probeer ik na te denken over hoe ik, door mijn dagelijkse keuzes, positieve invloed kan hebben op de wereld om me heen. Geen vlees eten en een open mind hebben, spelen daarbij een belangrijke rol. Als ontwerper ben ik gefascineerd door de kracht van het designproces. Met mijn creatieve talent help ik bedrijven groeien. Ik help ze hun doelen te realiseren door met ze na te denken over de volgende stap. Grow through design noem ik dat. Deze week serveer ik iedere dag een post die aansluit bij dit denkbeeld. Iets slims, iets bijzonder eenvoudigs of verwonderlijks. Veel plezier ermee.'

Hier de 5 bijdragen van Besseling:

1. Sweets Hotel Amsterdam

Ik woon in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Dwars door mijn buurt stroomt de Kostverlorenvaart. Waar water is zijn bruggen. Waar in Amsterdam bruggen zijn, zijn 28 brughuisjes. De oude brughuisjes hebben sinds kort nieuw leven gekregen. Een vernieuwend concept van Space&Matter.

Advertentie
advertisement
Sweets Hotel
Sweets Hotel

2. De Robot Bag by Bas Kosters

Via Instagram kwam ik deze tas op het spoor van Bas Kosters. De tas van Bas Kosters is gemaakt van gerecyclede reddingsvesten. Het reddingsvest, gedragen door migranten op weg naar Europa is het symbool geworden van nieuw leven en hoop.

Na wat onderzoek kwam ik erachter dat deze tas is geproduceerd door Makers Unite. Makers Unite heeft als missie mensen samen te brengen door samen producten te creëren - social inclusion heet dat. Wauw! Wat co-design can do.

De Robot Bag by Bas Kosters
De Robot Bag by Bas Kosters

3. Tomorrow's Meatball van Ikea's experimentele designlab Studio10

Deze pic(k) is voor de vleeseters onder ons. Vlees eten uit gewoonte of verslaving is uiteindelijk een onhoudbare situatie. We zijn met te veel bewoners op deze planeet om iedereen te blijven voorzien van een dagelijkse dosis vlees. Maar hoe kun je gedrag veranderen? Kiezen voor vleesvervangers wordt gelukkig steeds makkelijker. En als de grote ketens hun verantwoordelijkheid gaan nemen, maakt dat een groot verschil. Ikea geeft het goede voorbeeld, door te onderzoeken hoe hun wereldberoemde meatball er mogelijk uit gaan zien in de toekomst. Welke kies jij?

Tomorrow's Meatballs van Space10
Tomorrow's Meatballs van Space10

4. Studio Hagel

Deze pic(k) gaat over sneakers. Zelf ben ik geen sneaker-drager. Ik hou van nette schoenen. Van die schoenen die geluid maken. Ik ben een sucker voor Engelse handgemaakte schoenen. Begin dit jaar heb ik weer eens een poging gedaan om sneakers te willen aanschaffen. Dan wil ik bij voorkeur sneakers die niet makkelijk te verkrijgen zijn. Sneakers waarvan de sneaker-kenner zou zeggen: 'Wow, kijk die Besseling, hij begrijpt het.' In mijn oriëntatie kwam ik Studio Hagel tegen. Deze ontwerper is een ware kunstenaar. Hij lijkt moeiteloos de grenzen op te zoeken van wat een sneaker is. Hij knip, plakt en lijmt oude sneaker tot een nieuw kunstwerk. Elke design van zijn hand is klaar voor het museum. Volg hem via Instagram. Jammer genoeg heeft hij nóg geen website om zijn kunst te tonen.

Sneakers van Studio Hagel
Sneakers van Studio Hagel

5. De E-step

Onze studio richt zich op het ontwerpen van 'The next step' voor bedrijven. Deze laatste pic(k) gaat daar letterlijk over, de next step. De E-step. Alles waar E- voor staat gaat hard, letterlijk en figuurlijk. De stad verandert in een hoog tempo doordat mensen overstappen op vervoersmiddelen die slim, duurzaam en snel zijn.

Moeders op het schoolplein stappen van de bakfiets over op de Urban Arrow, ook superhandig als je in de catering zit. Yoga-leraren haasten zich van les naar les op een E-scooter. De kakker verplaast zich in de Biro (de kakkerbak). De tech-nerd pakt het E-board. En alsof al dat E-vervoer niet genoeg is werd ik op de fiets ingehaald door de E-step. De Bird. Harstikke illegaal nog, maar wel super fancy. Waar stap jij op over? Wat wordt jouw volgende step?

De E-step
De E-step

Plaats als eerste een reactie

Advertentie