Op je doel af met het juiste type video

Welke vragen moet je stellen om te bepalen welk type video werkt?

Online Video Event

Als je geen heldere doelstelling hebt, kun je beter helemaal geen video maken. Dat klinkt misschien een beetje kort door de bocht. Toch is een doelstelling een bepalende factor voor de beslissing welke video je in gaat zetten. Twee andere factoren waar ook naar moet worden gekeken, zijn de boodschap en distributie.

De tijd van slechts zenden met lineaire video is lang en breed voorbij. Er is steeds meer mogelijk op het gebied van video. Verschillende typen video vinden hun weg naar de mainstream. Denk aan interactieve video en gepersonaliseerde video.

Welke vragen moet je stellen om te bepalen welk type video werkt?

Advertentie

Vraag 1: welk doel heeft mijn video?

Begin met het vaststellen van het doel van je video. Sommige video’s hebben een relatief simpel doel: iets aankondigen of eenvoudige informatie verschaffen. Dit doel bereik je relatief makkelijk met de inzet van een korte, lineaire video.

Soms heb je met online video een meer concreet doel voor ogen. Bijvoorbeeld een callcenter dat wordt overspoeld met vragen, waar de druk best wat lager mag. Of een video voor het leuker en soepeler maken van het inwerkproces van nieuwe werknemers. Misschien moet de conversie van je website wel omhoog. Deze doelen laten zich gemakkelijk in een interactieve video gieten.

Neem het voorbeeld van Vliegtickets. Ze merken dat reizigers vooral vragen stellen over drie onderwerpen: bagage, inchecken en annuleren. Voor het omlaag brengen van de druk op het callcenter, behandelen ze deze drie onderwerpen in interactieve video. Zo kunnen reizigers dag en nacht antwoorden vinden en het antwoord geheel op hun situatie aan laten sluiten.

Klantenbinding is ook een doel dat bij veel organisaties hoog in het vaandel staat. Die binding kan worden versterkt door klanten op een persoonlijk niveau aan te spreken. Denk aan een gepersonaliseerde video per e-mail wanneer iemand jarig is. Of het versturen van de jaarlijkse eindafrekening in een gepersonaliseerde video.

Vraag 2: welke boodschap moet mijn video hebben?

Het doel voor je video is nu duidelijk. Maar hoe ga je die weg naar je doel afleggen? Die weg heeft de vorm van een boodschap. Behalve een duidelijk doel voor je video, moet je er ook voor zorgen dat je video inhoudelijk goed in elkaar zit.

Voor een korte en simpele uitleg volstaat een laagdrempelige en korte boodschap met voornamelijk algemene informatie. Bijvoorbeeld het kort presenteren van een product in een video.

Is het doel van de video al iets ingewikkelder en wat meer gericht op een specifieke doelgroep? Houd daar dan ook rekening mee in het uitwerken van je boodschap. Je video wordt hierdoor hoogstwaarschijnlijk wat langer, dus moet de boodschap vooral de kijker bij de les houden.

Volgens de Cone of Experience onthouden mensen 90% van wat ze doen en 50% van wat ze zien. In interactieve video komen deze twee elementen samen. De informatie wordt in korte stukken opgeknipt en kijkers navigeren al klikkend door de video.

Natuur&Milieu combineert zien en doen in een interactieve video over de bijentelling. Deze vindt ieder jaar plaats en Natuur&Milieu begon een campagne voor het werven van tellers. Al klikkend komen mensen meer te weten over het tellen. Ook kunnen kijkers een quiz doen om hun kennis over bijen te testen.

Een andere manier om direct de aandacht te grijpen en mensen bij de les te houden, is door de video een persoonlijk tintje te geven. Dat begint met het aanspreken met de naam, maar geeft je ook de mogelijkheid de gehele boodschap te richten op ieder persoon apart.

Vraag 3: hoe bereikt mijn video de doelgroep?

De video is klaar om met de wereld te worden gedeeld. Hoe bereik je degene voor wie de boodschap is bedoeld? De eerste gedachte van veel organisaties is: we plaatsen de video op YouTube en dan komen de kijkers vanzelf. Echter, er zijn veel mogelijkheid voor het verspreiden van video.

Voor het verspreiden van je video is het van belang om te bepalen via welke kanalen je doelgroep video’s bekijkt. Je doelgroep en het doel van je video tonen vaak ook aan of het loont om de video via meerdere kanalen te verspreiden. Houd echter wel in gedachten dat niet ieder type video op ieder kanaal werkt.

Ga je voor de meest wijde verspreiding, dan is lineaire video de meest voor de hand liggende vorm om mee te werken. Bij het gebruik van interactieve of gepersonaliseerde video is je doelgroep vaak al onderverdeeld. Deze werken dan ook het beste op een eigen website, landingspagina of in een e-mailcampagne.

In het geval van gepersonaliseerde video is je doelgroep zelfs één persoon per keer. Die video kan een persoonlijke naam en datum bevatten, maar personalisatie is ook mogelijk op een dieper niveau. Wanneer je gebruik gaat maken van meer persoonlijke data, zorg dan dat deze beveiligd is. Dit kan onder andere door de distributie aan te bieden in een beschermde ‘mijn-omgeving’.

Videostrategie

Blijf de drie vragen op het gebied van doel, boodschap en distributie stellen bij ieder nieuw videoproject. De ene keer zal het antwoord overduidelijk wijzen naar een bepaald type video. De andere keer is de keuze wellicht wat lastiger. Maar zorg dat de doelstelling voor de video leidend is in je beslissing.

Als geheugensteuntje kun je de factoren in onderstaand overzicht vinden. Zo heb je alle factoren bij elkaar in één oogopslag. Print hem uit, hang hem op een duidelijke plek op kantoor en deel hem met je collega’s.

Tabel strategie
Tabel strategie

Meer weten? Tom Ruijgrok zal bovenstaande vragen en overzicht behandelen op het Online Video Event op 28 juni. Het evenement wordt georganiseerd door Adformatie en Blue Billywig en dit jaar is het de vijfde editie. Kijk voor tickets en meer info op www.onlinevideoevent.nl

Reacties: 1

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Thomas Riley
I do trust all the ideas you have offered in your post.
- <a href="http://rolltheball.co/">roll the ball</a>
<a href="http://impossiblegame.co/">Impossible game</a> -
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie