'Zowel privé als in mijn werk helpt muziek mij om keuzes te maken'

Shirley Kind van Adverteerder van het Jaar Staatsloterij was deze week curator van Nils Adriaans’ RPOTDFAW*. Haar thema: 'This is my life'.

Shirley Kind

Sinds een jaar vraagt Nils Adriaans mensen uit het vak om een week lang curator te van zijn *Random pic(k) of the day for a week: ‘Iedere dag plaats ik dan een door haar of hem gekozen visual van beeld/film/muziek/poëzie of wat dan ook, plus een korte toelichting (waarom heb je voor dit fragment gekozen?) op mijn Facebook-pagina.’ Daarnaast bundelt hij sinds dit voorjaar iedere vrijdag de bijdragen van zijn curatoren op Adformatie.nl.

Deze week was Shirley Kind, Directeur Sales & Service bij Nederlandse Loterij (tot dit jaar Head of Marketing bij SAN Adverteerder van het Jaar Staatsloterij), curator. 'Mijn thema is muziek. Muziek inspireert, beweegt, raakt, motiveert en bovenal: muziek verbindt. Het neemt je mee op reis, weg van alledag. In allerlei smaken, soorten en vormen verpakt. Soms ontroerend, vaker opbeurend. Voor mijn 5 items van Random pic(k) of the day for a week: muziek die mij raakt en op scherp zet. Zowel privé als in mijn werk helpt muziek mij om keuzes te maken, energie te vinden, te relativeren, te ontladen en om op te laden.
Slechts 5 fragmenten en zoveel keuze, maar hier de vijf die mij nooit vervelen en al jaar en dag een bron van inspiratie vormen.'

Hier de 5 bijdragen van Kind:

Nummer 1: Muse – Butterflies and Hurricanes

Dit nummer heeft alles in zich

Eén van mijn absoluut favoriete nummers van een band die ervoor gezorgd heeft dat ik echt naar muziek ging luisteren. Met een voorkeur voor het eerdere werk van deze Britse band, zoals ze begonnen met hun alternatieve rock; af en toe hysterisch en een tikkie kitsch. Met slechts drie bandleden en een onontkoombaar, direct herkenbaar geluid. Dit nummer heeft alles in zich; storm tegenover stilte, van klein naar bombastisch, groots en meeslepend. Zowel in de muziek, alsook gevangen in de tekst.

Advertentie
advertisement

Nummer 2: Beethoven – Moonlight Sonata

Het raakte me direct vanaf de allereerste pianoaanslag

Ondanks dat ik geen specifieke voorkeur heb voor klassieke muziek wel een klassieke compositie van de grootmeester op mijn lijst. Prachtig mooi en het raakte me direct vanaf de allereerste pianoaanslag. En dat doet het nog steeds. De emotie in elke noot, de subtiliteit van de opbouw. Werkelijk schitterend, iedere keer opnieuw.

3. Nummer 3: Fink – Pilgrim

Laagje voor laagje wordt toegevoegd als een ritmisch bouwwerk en cumuleert naar een prachtige climax

De band van de eigenzinnige singersongwriter Fin Greenall. Begon zijn muziekcarrière als DJ in de electrohoek. Een relatief onbekende band die verbluffende muziek maakt. Pilgrim, van het album Hard Believer (2014), is puur ritme en bouwt ontzettend mooi op. Laagje voor laagje wordt toegevoegd als een ritmisch bouwwerk en cumuleert naar een prachtige climax. Ook de lyrics, hoe ingetogen ook, zijn volkomen raak: "From small beginnings come big endings." Schitterend.

4. Evanescence – Hello

Zo'n ontroerend

Zo'n ontroerend nummer geschreven door Amy Lee, zangeres van de band Evanescence. Afkomstig van het hit-album Fallen waar nog meer prachtige nummers, zoals My Immortal, op staan. Hello is een klein, maar meeslepend liedje dat naar verluidt over de dood van haar zusje, die ze op hele jonge leeftijd verloor, gaat. Amy Lee’s stem en slechts een piano geven dit nummer alles, precies wat het nodig heeft.

5. Shirley Bassey – This is my life

Voor iedereen die even een oppepper nodig heeft

De laatste random pick of my playlist was geen makkelijke keuze. Mijn muzieksmaak is erg breed en gaat van rock naar soul, van disco tot klassiek en kent een hoop guilty pleasures. En dus is mijn laatste pick dan ook een echte guilty pleasure. Dame Shirley Bassey, een kleine, frêle vrouw met een imponerend stemgeluid. Mijn moeder, die altijd al groot fan is geweest van haar, heeft ervoor gezorgd dat ik dezelfde naam draag en hoewel ik het niet elke week op zet, verschijnt er wel elke keer een grijns op mijn gezicht als ik iets van haar hoor. Het laatste nummer – de uitsmijter – is dan ook This Is My Life; voor iedereen die even een oppepper nodig heeft. ‘This is me, this is me!’

Plaats als eerste een reactie

Advertentie