Premium

Rambam-journalist doet zich voor als persvoorlichter Erasmus, universiteit woedend

  • Craft
  • 12 January 2018
  • Jasper Mulder

De Erasmus Universiteit is boos op een journalist van het tv-programa Rambam die zich heeft voorgedaan als assistent-persvoorlichter van de universiteit.

In de uitzending van donderdag filmden ‘undercover-feuten’ van het tv-programma de ontgroeningen bij vijf universiteiten. 

Dat leverde weinig fijne beelden op van aspirant-leden die worden uitgescholden en vernederd. Ook zou er sprake zijn van een gewonde student die zou zijn afgevoerd door een ambulance.

Rambam wilde erachter komen wat er precies was gebeurd, en besloot de studentenvereniging RSC/RVSV te benaderen, zogenaamd door een assistent van woordvoerder Jacco Neleman van de EUR. 

Neleman: ‘De studentenvereniging kwam al snel bij mij terecht en vroeg wat er aan de hand was. Ik wist van niets en heb direct met degene gebeld die zich als mijn assistent uitgaf.’

Die beelden zijn in de uitzending te zien, maar niet helemaal. Neleman: ‘Ik heb duidelijk gemaakt dat dit echt niet kon, en ze hebben toe ook een paar keer sorry gezegd. Dat heeft de uitzending helaas niet gehaald.’

(De bewuste beelden zijn te zien vanaf 22:30 minuut, klik op afbeelding. Tekst loopt door) 

De woordvoerder van de EUR heeft zijn grieven deze week opnieuw kenbaar gemaakt aan Rambam toen hem duidelijk was waarvoor zijn zogenaamde assistent had gebeld. 

‘Undercover gaan als journalist is één, maar je voordoen als iemand van een instituut is wat anders. Dat gaat veel te ver.’

Neleman heeft nog geen reactie van Rambam ontvangen. 

Of hij veel bijval zal krijgen is ook de vraag. Eindredacteur Milada Stipetic van Rambam zegt in NRC dat het programma het corps eerst op open wijze heeft benaderd over de gewonde jongen, maar dat de leiding telkens niet reageerde. Daarna werd pas overgegaan op de actie.

Stipetic vindt bovendien dat journalistieke maatstaven niet helemaal opgaan voor Rambam: ‘We zijn geen Zembla. We maken het op een Rambam-manier: met humor en met een twist.’

Enkele Twitteraars dachten daar anders over:

 

 

premium

Registreer en probeer 1 maand gratis

Om dit artikel te kunnen lezen heb je een Premium account nodig. Registreer nu en probeer de eerste maand gratis.

Probeer 1 maand gratis Abonneer direct

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie