Premium

Mischa Rozema: 'Zo gek als een deur, maar geniaal tot in z’n tenen'

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten naar hun inspiratie. Ditmaal regisseur Mischa Rozema van The Panics.

Mischa Rozema

Deze week is Mischa Rozema van The Panics, vorig jaar Grand Prix-winnaar bij de Lampen en dit jaar een van de jury presidents van de ADCN (in de categorie Craft – Animation/Motion & Visual Effects), curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week*.

Rozema over zijn week: 'Op dit moment zit ik vol in de research voor een aantal projecten. Dat betekent dat mijn hersenen geografisch voortdurend tussen Tokyo, Detroit en Noord-Engeland switchen. Tijdens deze creatieve strooptochten leer ik in relatief korte tijd zo veel mogelijk over de verschillende onderwerpen. Het betreft deze week een survival drama film (UK) die we aan het ontwikkelen zijn, een horror script (US) en een project waar ik niks over kan zeggen behalve dat het kneiter-Japans zal worden.

Zo ben ik nu virtueel op Google Maps aan het rondrijden in de buitenwijken van Detroit. Zoek ik naar bunkers door heel West-Europa. En luister ik de meest bizarre J-Pop.

Soms stuit ik op iets fascinerend waar ik totaal niet op zoek naar ben, maar wat wel blijft hangen, soms zelfs knagen. Onderstaande is een greep uit mijn research "bijvangst".'

Hier zijn 5 bijdragen:

1. Hoe diep precies?

'Als Thom Yorke en regisseur Paul Thomas Anderson samen gaan werken, weet je dat er iets speciaals gaat gebeuren. Als dit vervolgens ook nog eens bij één van mijn favoriete Radiohead songs gebeurt (Daydreaming), gaan bij mij alle voelsprieten uit. Beide artiesten zijn niet vies van een beetje diepgang. Hoe diep precies? Laat dit video-essay van Rishi Kaneria je een eindje op gang helpen. In het begin ontstijgt zijn betekenisgeving niet bepaald de gemiddelde YouTube-conspiracy. Maar gaandeweg blijven zijn argumenten steeds meer aan je vastplakken. Geweldig om iemand zo diep in een music video te zien duiken en nog geweldiger als ook maar de helft ervan daadwerkelijk bedoeld is door beide heren. Als filmmaker ben ik zelf, waar het maar lukt, altijd bezig met verborgen betekenissen, boodschappen en interpretaties. Alles om de kijker uit zijn of haar comfort zone te halen, na te laten denken en dus actief bezig te zijn met je narratief. Het moment dat er geen vragen meer zijn bij het bekijken van film, is het over en uit.'

Voor de liefhebber: Radiohead heeft sinds kort al hun werk online staan.

Advertentie
advertisement
Daydreaming
Daydreaming

2. Zo gek als een deur, maar geniaal tot in z’n tenen

'In mijn zoektocht naar de ideale Director of Photography voor een project, kwam ik dit werk tegen. Eigenlijk een simpele registratie van een "song', maar de tegenstrijdigheid van de muziek vs de visuals maken het geheel veel groter en zo blijft het ogenschijnlijk eenvoudige, lineaire concept tot het eind boeien.

Maar wat mij vooral opviel, was het artistieke vakmanschap van de D.O.P. (Steve Annis). Een foutloos spel van licht, beweging, compositie en grading. Uiteindelijk heb ik dus een Playstation-commercial met hem gedraaid. Zo gek als een deur maar geniaal tot in z’n tenen. Het was een vrij technische shoot, en toch wist hij te pushen tot pareltjes van shots.'

3. Woensdag gehaktdag

'Ik ben echt een sucker voor het onverwachte, voor chaos en nul controle. Met dit filmpje werd ik op m’n wenken bediend. Verdere uitleg is totaal overbodig: Woensdag gehaktdag.'

4. A feast for your eyes and brain cells!

'Op dit moment zit ik tot over m’n oren in "all things Japan" voor een project. Japan werkt als een magneet op mij. Eindeloos gefascineerd kan ik kijken naar de meest onverklaarbare Japanse pop culturele uitspattingen. Nexus Studios heeft een pop-up roster gecreëerd onder de naam Maison Hanko. Een groep Japanse directors/animatoren die met emmers vol talent de meest bizarre, maar ook prachtige creaties maken. A feast your eyes and brain cells!'

Hieronder een still uit de video Maison Hanko - Hideyuki Tanaka, Sai&Co.

Meer over Maison Hanko: Nexus' Maison Hanko Brings Japanese Creativity to the West.

Uit de video Maison Hanko - Hideyuki Tanaka, Sai&Co
Uit de video Maison Hanko - Hideyuki Tanaka, Sai&Co

5. Een meester in emotional storytelling

'De Engelse regisseur Christopher Hewitt is een meester in emotional storytelling. We (The Panics Film, onze film-divisie) hebben hem verbonden aan een script van Ziad Semaan, een waanzinnige screenwriter uit Londen, voor een 8-delige dramaserie. Fingers crossed dus. Tot die tijd kunnen we alvast genieten van zijn laatste korte film: Tomorrow Today.'

Meer over de regisseur: Double Cannes award-winner, Clio award winner and all-round celebrated talent Chris Hewitt is a self-taught film director with a background in photography, graphic design and animation.

Komende week is Nikki de la Rambelje, creative lead van The Gardeners, curator van #RPOTDFAW.

*) Sinds 2018 vraagt Nils Adriaans mensen uit het vak om een week lang curator te van zijn Random Pic(k) Of The Day For A Week: ‘Iedere dag plaats ik dan een door haar of hem gekozen visual, plus een korte toelichting op mijn Facebook-pagina.’ Sinds afgelopen jaar bundelt hij de bijdragen van zijn curatoren op vrijdag op Adformatie.nl.

premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie