Vegan Cowboys zoeken schimmel, maar vast een andere dan je zou denken

Jaap Korteweg en Niko Koffeman loven beloning uit van 2,5 miljoen euro. 'We kunnen niet wachten om jouw schimmel te ontmoeten.'

Jaap Korteweg (links) en Niko Koffeman op een persfoto van Those Vegan Cowboys.

De oprichters van De Vegetarische Slager, die zich met hun nieuwe bedrijf Those Vegan Cowboys richten op het ontwikkelen van plantaardige zuivel, zijn op zoek naar de perfecte schimmel.

Erop rijden kunnen ze niet: met de schimmel willen Jaap Korteweg en Niko Koffeman nieuwe plantaardige levensmiddelen ontwikkelen met dezelfde smaak als traditionele melk, kaas, yoghurt en boter. Om de zoektocht een handje te helpen loven de cowboys een premie uit van liefst 2,5 miljoen dollar. 'We kunnen niet wachten om jouw schimmel te ontmoeten', schrijven ze op hun website.

Advertentie
advertisement

Roestvrijstalen koe

De schimmel is het ontbrekende puzzelstukje om veganistische 'melk'-producten te maken zonder dat er een koe aan te pas komt. De cowboys willen met de schimmel nabootsen hoe een koe gras verteert. 

'De ontwikkeling van een roestvrijstalen koe waar gras in gaat en melk uitkomt, zonder het gedoe met dieren, is een langgekoesterde wens van me', aldus Korteweg. 'Nu Unilever onze droom om De Vegetarische Slager de grootste slager ter wereld te maken overgenomen heeft, kunnen wij ons naast het werk voor de Slager richten op een volgende doorbraak.'

Zeven jaar

Those Vegan Cowboys verwachten zeven jaar nodig te hebben om op serieuze schaal met producten op te markt te komen. Korteweg: 'Al hopen we wel al eerder op kleinere schaal iets lekkers te presenteren.' Mogelijk lukt dat nu met de beloning, want misschien is er een wetenschapper dat de juiste schimmel al ergens op de plank heeft liggen, hoopt hij. 

Those Vegan Cowboys maken hun mogelijke partner alvast lekker met het vooruitzicht straks miljonair te zijn en 'een sleutelrol te kunnen spelen in de transformatie van het wereldwijde voedselsysteem'. 

Plaats als eerste een reactie

Advertentie