Advertentie

Woede over 'harteloze voorlichting' over stopzetten huishoudelijke hulp

Thuishulpen Berkelland boos op gemeente.

  • Craft
  • 11 January 2015
  • Jasper Mulder
Helaas hebben we geen rechten meer op deze afbeelding
Adformatie

Thuishulpen in Berkelland zijn boos over de manier waarop de gemeente meer dan duizend mensen heeft voorgelicht over het stopzetten van de huishoudelijke hulp. Dat meldt  

Thuishulp Ria Dimmendaal vertelde de leden van de raadscommissie Sociaal in Berkelland dat mensen die hun huishoudelijke hulp verliezen soms respectloos zijn behandeld op de zes voorlichtingsbijeenkomsten van de gemeente. Mensen met lastige vragen, werden met minachting behandeld, aldus Dimmendaal, die een paar voorbeelden paraat had.

Krukje vastbinden

Een oudere cliënt werd volgens haar verteld  dat hij maar twee dagen moest doen met een maaltijd van Tafeltjedekje om geld uit te sparen voor de hulp. Geen verstandig advies voor ouderen, waar ondervoeding een reëel probleem is

Mensen die slecht ter been zijn kregen te horen dat ze maar een krukje aan hun lijf moesten binden; dan konden ze bij het schoonmaken af en toe even zitten. Levensgevaarlijk, volgens Dimmendaal.

Zwart werk gepromoot

Mensen die vragen stelden over het strijken, kregen het advies dat ze kleding moesten kopen die je niet hoeft te strijken. Ook kregen de cliënten tips over de inrichting van hun huis. &;Ze moesten alle dingen die moeilijk schoon te maken zijn maar weghalen uit huis&;, vertelde Dimmendaal.

Bovendien werd volgens haar op de voorlichtingsbijeenkomsten ‘zwart werk’ gepromoot. &;Bij een mevrouw die vroeg of de hulp dan niet eens in de twee weken kon komen in plaats van elke week, werd geconcludeerd dat ze nu dus te veel uren thuishulp had.&;

Tendentieus

Wethouder Leo Scharenborg vertelde Tubantia zich niet in de kritiek &;te herkennen&;en noemt de uitlatingen van Dimmendaal in de raadscommissie Sociaal ‘tendentieus’.

Alle 1130 Berkellanders hebben wel  zaterdag een van de gemeente Berkelland, waarin ze uitgenodigd worden voor een persoonlijk ‘keukentafelgesprek’ over de beëindigen van die hulp per 1 juli. Aanvankelijk was Berkelland dit niet van plan. &;Dat is een te grote opdracht voor de gemeente&;, aldus Scharenborg  op 2 december in Tubantia.

Advertentie