Woordvoerder Rijkswaterstaat grijpt in tijdens tv-interview en maakt dubbele fout

Persvoorlichter die middenin een interview de vraagstelling ter discussie stelt terwijl de camera's lopen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

was in het onderwerp tunnelveiligheid gedoken en had in documenten achterhaald dat de brandweer bij middelgrote en grote tunnelbranden de tunnel niet in kan vanwege de hitte en het ontbreken van sprinklerinstallaties. Die zijn volgens de nieuwe wet Tunnelveiligheid van 2013 niet verplicht.

Een ingewikkelde zaak om het woord over te voeren. Bob Demoet, stafdirecteur van Rijkswaterstaat legt manhaftig uit dat daarom sprinklerinstallaties niet nodig zijn. Ondertussen denkt de gemiddelde kijker vooral met afgrijzen na over het zelf belanden in een tunnelbrand. 

Sluitend net

EenVandaag heeft goede onderzoeksjournalistiek gedaan en achterhaald dat zowel de Commissie Tunnelveiligheid, als de burgemeesters van gemeenten door wier grondgebied tunneltracés lopen, voorstanders zijn van sprinklerinstallaties. Het net rond Bob Demoet sluit zich en er worden hem steeds lastiger vragen gesteld.

Hij heeft het er zichtbaar lastig mee en er ontstaan spoortjes van zweetdruppels op zijn wangen. Er moet tussentijds overleg met collega&;s gevoerd worden om verder te kunnen. Bij de vraag over een onafhankelijke tunnelveiligheidsbeambte, die wel door Rijkswaterstaat  wordt betaald, begint het interview erg lastig te worden: is dat niet als de slager die zijn eigen vlees keurt?

&;Ik zou even stoppen&;

Bob Demoet kijkt naar zijn woordvoerder (uit beeld). Die zegt in de uitzending (10:59): &;Ik zou even stoppen want er worden hier allerlei vragen gesteld die we niet hadden afgesproken. Ik vind dat geen leuke manier van samenwerken.&; De journalist: &;Nee ik heb gezegd we gaan geen toneelstukje opvoeren hier&;. Woordvoerder: &;Nee we gaan geen toneelstukje opvoeren. Maar we gaan ook afspraken maken. Want vragen zoals: "Wie betaalt dat….”. Journalist: &;Natuurlijk, natuurlijk dat is een journalistiek relevante vraag!&;

Time out inlassen

Twee basisregels voor woordvoering zijn hier geschonden: 1) ga nooit in discussie met een journalist over zijn werkwijze en de onderwerpen die hij aan de orde wil stellen, maar stel wel duidelijke grenzen vooraf. En 2) wanneer die grenzen in jouw ogen tijdens het interview worden overschreden, las dan een ‘time-out’ in om dat te bespreken, maar doe dat nooit met een draaiende camera of tijdens de geluidsopname. 

Dat is ook fijner voor Bob Demoet, die toch al behoorlijk in de tang werd genomen.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie