De waarde van je merk meten

Merkwaarde, brand equity of brand value, de waarde van je merk is nogal een vaag begrip. Het is niet tastbaar. Hoe meet je iets abstracts en druk je het vervolgens uit in een financiële waarde? Dit zijn vragen die veel bedrijven stellen en terecht. Want waarom zou je geld investeren in de ‘waarde’ van je merk en niet alles op sales gooien?

Omdat je niet weet waar je je product moet neerzetten om een beter verkoopresultaat te behalen. Je denkt je markt en doelgroep namelijk perfect te kennen, maar een klant kan dit anders ervaren. Het gevaar van de blinde vlek. Onze ervaring leert dat verrassende resultaten oplevert die anders nooit boven tafel zouden komen.

Hoe je merkwaarde meet en vooral: WAAROM?

Waarom je in je merk moet investeren? Omdat deze investering zichzelf terugverdiend. Maar dat heeft tijd nodig. Merken zijn stevig en veranderen niet snel. Daar kun je heel veel campagnebudget tegenaan gooien, maar verandering kost tijd.

Toch kun je sneller resultaten zien dan je denkt. Dankzij merkonderzoek:

  • Richt je je op de juiste klanten
  • Ontdek je waar je moet zijn om de klant te bereiken
  • Leer je hoe je je merk neer moet zetten en de klant overtuigt om juist voor jouw product te kiezen

Bepaal je uitgangspositie

Voordat je start met het uitbouwen van je merk, helpt Blauw je om jouw uitgangspositie te bepalen. Merken groeien door mentaal (in het hoofd) en fysiek (in de omgeving) aanwezig te zijn op het moment van consumptie. Met andere woorden: zorg dat je merk er is op het moment dat het ertoe doet.  Wij werken volgens de scrummethodiek, kort cyclisch en heel gericht. Een meetinstrument waarmee je je bedrijf direct op weg krijgt.

Een 0-meting is hierbij een relatief eenvoudige en betaalbare eerste stap. Je ontdekt op basis van welke elementen (kleur, logo, lettertype, jingle) je merk wordt herkend en we brengen voor je in kaart op welke relevante momenten men nu al aan jouw merk denkt. Met als doel het optimaal benutten van de potentiele situaties waarin consumenten vatbaar zijn voor het kopen van jouw product.

Salience is hierbij het sleutelwoord

hoort bij de van Byron Sharp. Vrij vertaald is het de kans dat het merk oppopt in het brein in een beslissende (koop)situatie. In hoe meer (koop)situaties jouw merk naar boven komt in de gedachten van de consument, hoe groter de kans dat men aan je denkt op het moment dat het er toe doet, en hoe groter je merkgroei. Tijdens een nulmeting bepalen we op welke koop/behoeftemomenten er nu al een link is in het brein van de consument naar je merk.  

Je krijgt met één meting dus al inzicht in de herkenbaarheid van jouw merk en ontdekt waar nog kansen liggen.

Blijven groeien? Blijven meten!

De saliencescore krijgt pas écht waarde wanneer we deze volgen door de tijd. De merkstrategie borg je door middel van . Je blijft met een bepaalde frequentie meten, bijvoorbeeld maandelijks of op kwartaalbasis. Net wat binnen jouw wensen en budget past. Zo kun je heel gericht stappen zetten in het uitbouwen van je merk.

De verwachting is dat meer consumenten, meer momenten aan jouw merk koppelen als ze bloot worden gesteld aan consistente communicatie over jouw merk. De saliencescore zal in dat geval stijgen.

Met aanvullend verkennend (kwalitatief) onderzoek kom je achter de nieuwe potentiele momenten waarop jouw merk relevant zou moeten zijn. Deze kunnen vervolgens in een 1-meting worden opgenomen. Op basis hiervan kan je je marketing- en communicatieplannen verder aanscherpen. Op deze manier wordt branding weer tastbaar, meetbaar en actiegericht. 

Blauw heeft hierboven een aantal belangrijke stappen van merkonderzoek op een rij gezet. Elke klant, elk type organisatie en elke branche vraagt namelijk een op maat gemaakte aanpak. Onze legt je graag uit hoe deze aanpak van merk onderzoek werkt.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →