Merknaam-tegenspoed voor Deens energiebedrijf

De Deense energiereus Ørsted moet mogelijk voor de tweede keer van naam veranderen.

Vorig jaar besloot het Deense energiebedrijf DONG zijn naam te veranderen in Ørsted. Het in 1972 als Dansk Naturgas opgerichte concern, kreeg enkele jaren na oprichting de naam Dansk Olie og Naturgas, wat afgekort werd tot DONG. Vorig jaar werd besloten om het bedrijf te hernoemen naar de Deense wetenschapper Hans Christian Ørsted (zie linksonder) de ontdekker van het elektromagnetisme. Het argument voor de naamsverandering was dat het bedrijf zich de laatste jaren meer richt op schone energie.

 

Eerbetoon
Maar de nakomelingen van Hans Christian Ørsted zijn not amused over het gebruik van hun familienaam. Zij klagen het energiebedrijf aan omdat ze vinden dat de naamswijziging teruggedraaid moet worden. Volgens de nakomelingen mag het energiebedrijf geen Ørsted heten volgens het Deense merkenrecht. Daar staat in dat bedrijven geen familienaam mogen aannemen. De energiereus, die de naam als een eerbetoon aan de natuur- en scheikundige en schrijver ziet, meent dat het wel mag.

 

Elektriciteitscentrale
In Denemarken zijn onder meer scholen, straten en parken naar Hans Christian Ørsted vernoemd. Ook een elektriciteitscentrale in Kopenhagen, die van het voormalige DONG is, heet al honderd jaar naar hem.

Bron: ANP
Beeld: https://orsted.com/

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie