Premium

Waarom de Floriade in Almere vernietigende bezoekersrecensies krijgt

Het merendeel van de bezoekers is zwaar ontevreden over het bezoek aan het park, dat nog niet af en te duur is.

De Floriade in Almere heeft naar schatting 160 miljoen euro belastinggeld gekost, maar krijgt vijf dagen na de opening vooral negatieve recensies van bezoekers. Zij vinden het park een bouwput, missen het beloofde groen en klagen over de entreeprijs (dertig euro per persoon) en parkeerkosten (vijftien euro). Met name op Tripadvisor en Google Maps zijn veel kritische recensies te vinden. Ook media als TrouwLooopings en NRC beschrijven en illustreren het kalere themapark via eigen ervaringen en die van (inter)nationale bezoekers. 

Advertentie
advertisement

Floriade 2022 is nog niet af

Een veelgehoorde klacht is dat het park nog lang niet af is, hoewel de organisatie hier online niets over meldt. Bezoekers maken melding van faciliteiten die nog niet te gebruiken zijn, paviljoens vol aarde in plaats van uiteenlopende planten en bloemen en onduidelijke communicatie. Zo is er volgens de online recensies verwarring over wel/niet betalen voor een treintje en is er de eerste vijf dagen niet (goed) gecontroleerd op tickets voor de veelbesproken kabelbaan en het parkeerterrein. 

Media en bezoekers zijn vernietigend over sommige delen van het themapark. Zo schrijft Looopings na een bezoek: 'Parkdeel Eco District - te bereiken via een brug over de snelweg - spant de kroon. Dat gedeelte oogt op sommige plekken meer als een vuilstort dan als een wereldtentoonstelling, met stalen bouwhekken, opgestapelde kratten en heel veel beton.'

NRC schrijft in een reportage: 'In het Eco-district, waar je kunt komen door de kabelbaan over de A6 te nemen, zijn nog veel minder mensen om te zien dat zo’n twintig tuinmannen en -vrouwen in noodtempo de ‘bloementuin’ van sponsor Albert Heijn met rollen graszoden bedekken.'

En Trouw concludeert: 'Tien jaar voorbereiding en miljoeneninvestering op miljoeninvestering bleken echter niet genoeg om de tentoonstelling in Almere op tijd af te krijgen. Zelfs op de dag van de officiële opening wemelt het nog van de kale akkertjes, zakken met bouwmaterialen en bouwvakkers die aan paviljoenen sleutelen.'

Organisatie mikt op 2 miljoen bezoekers

De organisatie van de Floriade heeft vooraf aangegeven geen tussentijdse bezoekerscijfers te delen. De Floriade blijft tot oktober open en moet 2,3 miljoen bezoekers trekken. Bij 2 miljoen bezoekers gaat de vlag uit, is eerder gecommuniceerd. 

Hoeveel belastinggeld er in de Floriade 2022 zit, houden de betrokken partijen voor zich. Pretparkexpert en oud Floriade-voorman Hans van Driem zegt op basis van eigen berekeningen dat het om zo'n 160 miljoen euro gaat. In een eigen analyse (pdf) schrijft hij dat als de bezoekersaantallen van de Floriade tegenvallen, het evenement failliet kan gaan. Van Driem houdt rekening met een verlies van 120 miljoen euro. 

premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden
Advertentie